Overslaan en naar de inhoud gaan

Heraanleg Provincialeweg in Puurs-Sint-Amands gaat op maandag 6 maart van start

Heraanleg Provincialeweg in Puurs-Sint-Amands gaat op maandag 6 maart van start

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) start op maandag 6 maart met de langverwachte heraanleg van de Provincialeweg (N17) in Puurs-Sint-Amands. “Vanaf het kruispunt met de Oppuurseweg/Lippelodorp tot aan de rotonde Fok komen aan elke zijde vrijliggende fietspaden. Daarnaast wordt de rijweg tot op de fundering vernieuwd en krijgen de kruispunten Oppuurseweg/Lippelodorp en de Oude Heirbaan een nieuwe inrichting”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. 

De werken starten tussen rotonde Fok en de Oude Heirbaan. Hiervoor wordt de N17 afgesloten en volgt alle verkeer een omleiding. De volledige heraanleg duurt tot het voorjaar van 2025.

De drukke gewestweg die Dendermonde met Willebroek verbindt, is verouderd en heeft slechts een smal fietspad aan één zijde van de rijweg. Ook zijn de kruispunten onvoldoende overzichtelijk. Een vernieuwing van het traject van bijna 3 kilometer is dus noodzakelijk. De rioolbeheerder maakt ook van de gelegenheid gebruik om een gescheiden riolering aan te leggen die afvalwater en regenwater apart opvangt en afvoert. 

Meer fietsveiligheid en beter rijcomfort

Het visitekaartje van de toekomstige Provincialeweg is vanzelfsprekend de vrijliggende fietspaden aan weerskanten van de rijweg. De nieuwe fietspaden worden twee meter breed. Zo kunnen fietsers veel veiliger langs de N17 fietsen”, vertelt minister Peeters. 

Naast de fietsinfrastructuur worden ook de kruispunten onder handen genomen. Het kruispunt met de Oppuurseweg/Lippelodorp wordt verkeerslichtengeregeld. Doordat de zijstraten een veel lagere verkeersintensiteit hebben dan de N17, heeft een kruispunt met verkeerslichten de voorkeur. Voor fietsers en voetgangers voorziet AWV veilige oversteekplaatsen. 

Ook aan het kruispunt met de Oude Heirbaan komen veilige oversteekplaatsen met nieuwe middeneilanden. Verkeer dat van Dendermonde komt, krijgt bovendien een linksafslagstrook.

Provincialeweg onderbroken vanaf 6 maart

De werken verlopen in drie fases. De eerste fase start in de zone tussen rotonde Fok en de Oude Heirbaan. Tijdens de werken wordt de Provincialeweg afgesloten ter hoogte van de werfzone en lopen de zijstraten dood op de N17. Doorgaand autoverkeer volgt in beide richtingen een omleiding via Fok, Keten en Oude Heirbaan. Fietsers kunnen de straten aan de zuidkant evenwijdig met de N17 gebruiken. Zwaar verkeer moet in beide richtingen omrijden via de N16, de E17 en de N41. 

Extra maatregelen op lokale omleiding

Samen met de gemeente Puurs-Sint-Amands werkte AWV enkele extra maatregelen uit op de omleidingsroute voor autoverkeer. Zo zal er een parkeerverbod en snelheidsbeperking van 50 km/u gelden. Ook de voorrangsregels op de kruispunten Keten met Oude Heirbaan en Fok, Larendries en Dorekensstraat wijzigen om een veiligere doorstroming van het verkeer mogelijk te maken.

Meer informatie

Op de website www.wegenenverkeer.be/puur-sint-amands staat alle up to date informatie over het project, de timing en fasering. Alle omleidingsplannetjes zijn eveneens beschikbaar via die websitepagina.