Overslaan en naar de inhoud gaan

Heraanleg omgeving kruispunt De Pretlaan - Kalmthoutsesteenweg van start

Heraanleg omgeving kruispunt De Pretlaan - Kalmthoutsesteenweg van start

Vanaf maandag 8 maart beginnen de voorbereidende werken voor de vernieuwing van de omgeving aan de ‘schuine’ overweg op de Kalmthoutsesteenweg (N122) in Kapellen. De aannemer start dan met het bouwrijp maken van het terrein. Aansluitend gaan de nutsmaatschappijen aan de slag voor het verplaatsen en vernieuwen van nutsleidingen. Tijdens de periode van de voorbereidende werken wordt de Kalmthoutsesteenweg enkelrichting voor verkeer richting Kapellen. 

Voorbereidende werken vanaf 8 maart

Vanaf 8 maart start de aannemer met het bouwrijp maken van het terrein. Aansluitend, vanaf 15 maart, starten de nutsmaatschappijen met het verplaatsen en vernieuwen van nutsleidingen. Het einde van de nutswerken is voorzien tegen de start van het bouwverlof (midden juli). Tijdens de periode van de voorbereidende werken wordt er eenrichtingsverkeer ingesteld op de Kalmthoutsesteenweg. Verkeer vanuit Kalmthout kan steeds richting Kapellen blijven rijden. In de andere richting moet het verkeer een omleiding volgen via de Kapelsestraat/Ertbrandstraat (N11) en de klinkaardstraat/Putsesteenweg (N111). Zwaar vrachtverkeer (+3,5 t) moet in beide richtingen deze omleiding volgen.

Ook voor fietsers zullen er korte omleidingen zijn rond de werfzone. Fietsers op de fietsostrade (F14), worden vanaf het kruispunt met de Max Temmermanlaan (in Heide) naar de Statielei gestuurd (andere zijde van het spoor) om vervolgens via de Kapellenboslei, Heidestraat-Noord en Eksterlaan terug aan te takken op de fietsostrade.

Hoofdwerken in het najaar

De hoofdwerken op de Kalmthoutsesteenweg zullen na het bouwverlof starten, vanaf begin augustus. Als alles volgens plan verloopt, voorziet Wegen en Verkeer de werken tegen het einde van dit jaar volledig te kunnen afronden. Ruim voor de start van de hoofdwerken zal er nog gecommuniceerd worden over de aanpak van deze werken en de verkeershinder die ermee gepaard zal gaan. 

Veiliger fietsen tussen Kalmthout en Kapellen

De aansluiting van de De Pretlaan op de Kalmthoutsesteenweg wordt overzichtelijker en er komt een afslagstrook op de Kalmthoutsesteenweg om verkeer veilig linksaf te laten slaan. Voor fietsers komt er een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad en nieuwe fietsoversteekplaatsen. De diagonale fietsoversteek over de spoorweg verdwijnt en wordt vervangen door een haakse fietsoverweg op een veilige afstand van de rijweg. Ter hoogte van de het kruispunt met de De Pretlaan komt een nieuwe, veilige oversteekplaats met een middeneiland. Tussen de De Pretlaan en de Korte Franselei wordt bovendien een breed en comfortabel dubbelrichtingsfietspad aangelegd. Gezien dit wegvak ook deel uitmaakt van de fietsostrade F14, zullen deze maatregelen veel fietsers ten goede komen. Op die manier wordt fietsen tussen Kalmthout en Kapellen een stuk comfortabeler en veiliger.

Verder wordt ook het kruispunt met de Franselei/Korte Franselei uitgerust met een middenberm met opstelstrook voor afslaand verkeer en komen er twee nieuwe bushaltes. 

Meer info

De meest actuele info is steeds beschikbaar op www.wegenenverkeer.be/kapellen.

Geïnteresseerden kunnen zich via de site ook abonneren op een digitale nieuwsbrief van AWV over de werken.