Overslaan en naar de inhoud gaan

Heraanleg kruispunt Bisschoppenhoflaan met Merksemsesteenweg en Lakborslei in Deurne start vanaf 8 april

Heraanleg kruispunt Bisschoppenhoflaan met Merksemsesteenweg en Lakborslei in Deurne start vanaf 8 april

Vanaf maandag 8 april start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met een grondige vernieuwing van het kruispunt van de Bisschoppenhoflaan (N120) met de Merksemsesteenweg (N130) en de Lakborslei in Deurne. Dat is het kruispunt op de Bisschoppenhoflaan ter hoogte van de Brug van den Azijn. De heraanleg moet de verkeersveiligheid verhogen en het kruispunt compacter en overzichtelijker maken. De werken worden in vier fases uitgevoerd en zullen tot midden september duren. Tijdens de werken blijft er op de Bisschoppenhoflaan steeds verkeer in beide richtingen mogelijk tussen Wijnegem en Antwerpen. Ter hoogte van het kruispunt wordt wel hinder verwacht omdat kruisend verkeer tijdens de eerste drie fases niet mogelijk zal zijn. 

Het kruispunt van de Bisschoppenhoflaan met de Merksemsesteenweg en de Lakborslei staat bekend als een complex en gevaarlijk kruispunt. “Om de veiligheid te verhogen krijgt het kruispunt een conflictvrije verkeerslichtenregeling. Conflicten tussen gemotoriseerd verkeer en actieve weggebruikers (voetgangers en fietsers) worden zo vermeden. Het kruispunt wordt ook compacter en overzichtelijker gemaakt. We investeren hier ruim 700.000 euro (incl. btw)”, aldus de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken. De nutsmaatschappijen maken van de gelegenheid gebruik om hun infrastructuur ook deels mee te vernieuwen.

Om het kruispunt conflictvrij te kunnen maken, worden er extra afslagstroken aangelegd ter hoogte van het kruispunt. Zo maakt de bypass op de Bisschoppenhoflaan komende van Wijnegem plaats voor een dubbele, lichtengeregelde afslagstrook. De fietspaden en oversteekplaatsen van het kruispunt worden mee vernieuwd. Ten westen van het kruispunt worden ook de bushaltes op de Bisschoppenhoflaan heringericht en toegankelijker gemaakt. Tot slot krijgt het wegdek nog een nieuwe asfaltlaag.

De tak van de Merksemsesteenweg aan de zuidkant van het kruispunt, die momenteel ingericht is als enkelrichtingstraat vanaf het kruispunt met de Bisschoppenhoflaan, wordt in de nieuwe situatie niet langer aangesloten op het kruispunt. De straat zal voor lokaal verkeer bereikbaar blijven via de Lakborslei en de Van Heystveltstraat.

Werken in vier fases

De werkzaamheden op het kruispunt zijn verdeeld in vier fases. De timing van de verschillende fases is steeds onder voorbehoud van gunstige weers- en werfomstandigheden en kan nog wijzigen.

  • Fase 1: maandag 8 april tot eind mei 2024
  • Fase 2: eind mei tot midden juni 2024
  • Fase 3: midden juni tot midden juli 2024
  • Fase 4: eind juli tot midden september 2024

Hinder tijdens de werken

Tijdens de werken blijft er op de Bisschoppenhoflaan steeds verkeer in beide richtingen mogelijk tussen Wijnegem en Antwerpen. Ter hoogte van de zone waar gewerkt wordt, moet het verkeer over één rijstrook passeren. Tijdens de eerste drie fases, van 8 april tot eind juli, is de middenberm van de Bisschoppenhoflaan afgesloten. Daardoor is er tijdens deze periode geen kruisend verkeer mogelijk. De as Lakborslei – Merksemsesteenweg (N130) is dan onderbroken. Voor verkeer komende van de Lakborslei of de Merksemsesteenweg geldt dan het principe rechts-in, rechts-uit aan de aansluiting met de Bisschoppenhoflaan. Tijdens fase 4, van eind juli tot midden september, wordt de Brug van den Azijn enkelrichting naar de Bisschoppenhoflaan (komende van Merksem). Verkeer van de Bisschoppenhoflaan richting Merksem volgt dan een omleiding via de Theunisbrug of de Hoogmolenbrug.

Fietsers op de Bisschoppenhoflaan fietsen in dubbele richting langs de kant waar niet gewerkt wordt. Aan het kruispunt blijft wanneer mogelijk één van de twee oversteekplaatsen beschikbaar voor voetgangers en fietsers. Tijdens fase 2 en 3 is dit niet mogelijk en zijn beide oversteekplaatsen afgesloten. Voetgangers en fietsers worden dan omgeleid naar een nabijgelegen kruispunt om over te steken.

Meer informatie

De huidige planning van de werken werd opgemaakt onder voorbehoud van gunstige werf- en weersomstandigheden en kan bijgevolg nog wijzigen. De meest actuele info is steeds beschikbaar op www.wegenenverkeer.be/antwerpen. Geïnteresseerden kunnen zich via de website ook abonneren op een digitale nieuwsbrief van AWV over de werken.

Wegen en Verkeer Antwerpen heeft voor dit project een omgevingsmanager aangesteld. Bewoners en ondernemers uit de omgeving kunnen met vragen over de werken steeds mailen naar bereikbaar.antwerpen@wegenenverkeer.be of bellen op 0468 03 53 84 (van maandag tot vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur).