Overslaan en naar de inhoud gaan

Heraanleg Elisabethlaan in Ninove: nutswerken vanaf 28 oktober

Heraanleg Elisabethlaan in Ninove: nutswerken vanaf 28 oktober

N8 / NINOVE

Het Agentschap Wegen en Verkeer plant in 2025 een volledige heraanleg van de Elisabethlaan (N8) in Ninove. Ter voorbereiding starten de nutsmaatschappijen met het verplaatsen en vernieuwen van leidingen dit najaar. Van maandag 28 oktober tot half december zullen er onder leiding van Fluvius nieuwe leidingen geboord worden onder de Denderbrug en de spoorwegbrug. De werken vinden plaats in de berm, maar om de buizen te kunnen stallen en veilig te werken worden het fietspad en één rijstrook ingenomen. Daardoor zal er hinder zijn op de Elisabethlaan van de Pollarestraat tot kruispunt ‘Den Dollar’.

Onderboringen

Ter voorbereiding van de heraanleg van de Elisabethlaan (N8) in Ninove voeren de nutsmaatschappijen Fluvius, de Watergroep en Fiberklaar nu al werken uit. Ze voeren onderboringen uit om de leidingen onder de Dender en de spoorweg te kunnen leggen. Deze vinden plaats in de berm van de Elisabethlaan (N8) aan de kant van het centrum. Het gaat over boringen met een diameter van bijna één meter. De werken starten op maandag 28 oktober en duren volgens de huidige planning tot en met vrijdag 29 november 2024.

Drie fasen

Om de hinder te beperken wordt er al gewerkt tijdens de herfstvakantie, de werken worden uitgevoerd in drie fasen. Tijdens fase 1, van 28 oktober tot 8 november, wordt er gewerkt vanaf het kruispunt met de Centrumlaan tot aan het kruispunt met de Pollarestraat. Tijdens fase 2, van 8 november tot 29 november, wordt er gewerkt vanaf kruispunt Den Dollar tot aan het kruispunt met de Centrumlaan. Tijdens de derde fase, van eind november tot half december, wordt er enkel gewerkt ter hoogte van de Centrumlaan.

Omleiding voor fietsers

Fietsers richting kruispunt Den Dollar volgen tijdens de volledige duur van de werken een omleiding via de Pollarestraat, de Brusselstraat, de Burchtdam, de Burchtstraat, de Centrumlaan, de Vuurkruisersstraat, de Geraardsbergsestraat en Preulegem.

Beperkte hinder voor doorgaand verkeer

Voor het gemotoriseerd verkeer blijft de hinder beperkt. Er wordt aan het kruispunt met de Centrumlaan en aan het kruispunt met de Pollarestraat telkens één rijstrook ingenomen maar door het verkeer over de middelste rijstrook en afslagstrook te sturen blijft het aantal rijstroken behouden. Door het innemen van de afslagstroken voor doorgaand verkeer zijn wel niet alle afslagbewegingen mogelijk. Zo zal verkeer komende van Brakel  niet linksaf kunnen slaan naar de Pollarestraat. Verkeer rijdt verder naar het kruispunt met de Brusselstraat en slaat daar in. Het laatste deel van de Pollarestraat zal voor die reden tijdelijk dubbele richting gemaakt worden. Verkeer komende van Brussel kan niet links afslaan naar La Lorraine en Preflex. Verkeer rijdt door naar kruispunt Den Dollar om te keren.

Hinder aan den Dollar

De hinder tijdens de tweede fase blijft hetzelfde als tijdens de eerste fase, maar nu wordt er ook één rijstrook ingenomen aan kruispunt Den Dollar. Gemotoriseerd verkeer op de Elisabethlaan (N8) richting Den Dollar heeft een rijstrook minder. De ventweg aan Den Dollar wordt ook ingenomen. Woningen blijven wel bereikbaar.

Tijdens de derde fase zal er enkel nog plaatselijk hinder zijn aan de aansluiting van de Elisabethlaan (N8) met de Centrumlaan. Alle bewegingen blijven mogelijk.