Overslaan en naar de inhoud gaan

Heraanleg Dampoort: De Lijn verhuist en meer hinder op komst

Heraanleg Dampoort: De Lijn verhuist en meer hinder op komst

De werken aan de Dampoort zitten op schema. Zoals gepland start in november de derde en meest uitgebreide fase van de werken. Daarbij vernieuwen we de aansluiting met de Koopvaardijlaan en nemen we ook de busperrons op het Antwerpenplein en de aansluiting met de Antwerpsesteenweg onder handen. Dit zal een ernstige impact hebben op de verkeersstromen in de ruime omgeving. Om ons daarop voor te bereiden worden in september en oktober al een aantal maatregelen uitgevoerd. De belangrijkste wijziging daarbij is de verhuis van de bushaltes op het Antwerpenplein.

Vernieuwen bushaltes Antwerpenplein
De bushaltes op het Antwerpenplein zijn al een tijd aan renovatie toe. Daarom grijpen we de werken aan de Dampoort aan om die haltes grondig te vernieuwen. De haltes krijgen brede en verhoogde perrons die de toegankelijkheid verbeteren. De bushalte onder de spoorwegbrug ter hoogte van de Antwerpsesteenweg verdwijnt. Zo maken we komaf met deze gevaarlijke situatie waar busreizigers bij het op- en afstappen fietsers kruisen en komt er ruimte vrij voor een breed dubbelrichtingsfietspad. 

Tijdelijke bushaltes vanaf 2 oktober
Om de bushaltes te vernieuwen, moeten die haltes voor langere tijd verhuizen. Daarom komen er tijdelijke bushaltes in de Kasteellaan, de Dampoortstraat en de Hagelandkaai. In de week van 27 september bereiden we die locaties hierop voor. Dit kan plaatselijk verkeershinder met zich meebrengen. Vanaf 2 oktober neemt De Lijn de tijdelijke haltes in gebruik. Zeker tot november 2022 moeten reizigers gebruik maken van deze haltes. Alle informatie over de dienstregeling aan de tijdelijke bushaltes leest u op www.delijn.be/dampoort 

Vanaf week 20 september: extra verkeershinder
Na de Allerheiligenvakantie in november sluiten we de aansluiting van de Antwerpsesteenweg met de Dampoort af. We sturen het verkeer dan via de Land Van Waaslaan over de Dampoort. Daarom moet hier nu al ruimte vrijgemaakt worden. Daarom werken we in de week van 20 september al op de aansluitingen van de Land van Waaslaan en de Antwerpsesteenweg. Daarbij nemen we gedurende 2 dagen 1 rijstrook in op de Land Van Waaslaan. Om de hinder voor het verkeer te beperken, werken we hier buiten de spitsuren. Op de Antwerpsesteenweg nemen we de busstrook in tot en met 24 september. 23 september ‘s avonds (na 20u) zullen we ook de portiek boven de Land van Waaslaan wegnemen. Hiervoor zal de Land van Waaslaan tijdelijk volledig onderbroken worden.
Voor de bushaltes op de Kasteellaan zal er staduitwaarts één rijstrook omgevormd worden tot busstrook. Dit heeft tot gevolg dat auto’s vanaf 2 oktober hier slechts over één rijstrook zullen beschikken wat de hinder op en rond de Dampoort sterk zal doen toenemen. 

Werken met meeste verkeershinder starten na herfstvakantie
Na de herfstvakantie start de derde fase van de werken. Die fase gaat gepaard met de meeste verkeershinder. Want dan sluiten we de Koopvaardijlaan en de aansluiting op de Antwerpsesteenweg af voor het verkeer. We roepen dan ook op om de Dampoort zoveel te mijden met de wagen en indien mogelijk te kiezen voor de fiets of het openbaar vervoer. 

Blijf op de hoogte
De werken zijn te volgen via www.wegenenverkeer.be/dampoort en via de digitale nieuwsbrief (inschrijven kan op de webpagina). 

HERAANLEG DAMPOORT: DE LIJN VERHUIST EN MEER HINDER OP KOMST