Heraanleg Dampoort: complexe rioleringswerken zorgen voor oponthoud
De derde en meest ingrijpende fase van de werken aan de Dampoort die in november gestart is zal enkele maanden langer duren dan voorzien. De vertraging is te wijten aan een tegenvaller met de oude riolering, de interferentie met nutsleidingen en personeelsuitval bij de aannemer door corona-besmettingen. Het agentschap zal er alles aan doen om de einddatum van de volledige werken nog te halen. De huidige verkeerssituatie blijft ongewijzigd tot augustus, behalve voor de Koopvaardijlaan waar midden februari de rioleringswerken starten en de bereikbaarheid dus wat moeilijker wordt. Ondertussen is er op vraag van de buurt ook een ingreep gebeurd aan de Zavelput om sluipverkeer te vermijden. De Dampoort en de handelaars in de buurt blijven onveranderd bereikbaar.
Fase 3 duurt langer dan voorzien
Onder de Dampoort ligt vandaag een kluwen van oude gemetste rioleringen. Dat was geweten. Nieuw is echter dat deze riolering veel minder diep blijkt te liggen dan aangegeven op de plannen en bovendien in slechte staat is. Daarom is het agentschap gedwongen om, in tegenstelling tot wat in de oorspronkelijke planning voorzien was, deze oude structuren volledig op te breken. Omdat de oude riolering in dienst moet blijven totdat de nieuwe gebouwd is moeten we omzichtig te werk gaan en kan de oude riolering pas verwijderd worden na de bouw van de nieuwe. Pas vanaf dat ogenblik kan er gestart worden met de heraanleg van de wegverhardingen en dit resulteert in enkele weken vertraging.
Behalve de oude riolering bleken er ook nog meer nutsleidingen dan initieel voorzien door de te realiseren bouwputten te lopen. Hierdoor moesten een aantal nutsleidingen bijkomend worden verplaatst of opnieuw worden aangelegd. Ook dit heeft de werken een aantal weken doen vertragen.
Tot slot blijven ook onze aannemers niet gespaard van corona. Als gevolg van het virus zijn een aantal medewerkers ziek geworden waardoor zij in quarantaine moeten. Aangezien het vaak gaat om gespecialiseerde werkkrachten zijn deze moeilijk te vervangen. Hierdoor beschikken we over minder medewerkers op de werf en lopen sommige acties (zoals duikwerken, persingen, boorwerken) eveneens vertraging op.
Dit alles zorgt ervoor dat de voorziene timing voor het einde van fase 3 opschuift van eind mei naar midden augustus. We doen er alles aan om voor de start van het nieuwe schooljaar te kunnen starten met een volgende werffase. We hopen de verloren tijd in de komende fases in te halen zodat de einddatum van de werken in het voorjaar van 2023 niet in het gedrang komt.
Rioleringswerken Koopvaardijlaan van start
Binnen de werfzone wordt er ondertussen hard voortgewerkt. Er worden grote persputten van meer dan 20 meter diameter en 10 meter diep gegraven om de nieuwe rioleringsbuizen met een diameter van meer dan 2 meter te kunnen aanleggen. Hiervoor is gespecialiseerd personeel en materiaal ingezet, zoals de duikers om onder water beton te kunnen storten.
Vanaf 14 februari 2021 starten we met de rioleringswerken in de Koopvaardijlaan. De Koopvaardijlaan en de aansluiting met de Antwerpsesteenweg blijven afgesloten voor het verkeer zoals dat reeds het geval was maar de weg zal er vanaf dan ook opgebroken zijn. Woningen en bedrijven zijn bereikbaar via de Afrikalaan. Om ruimte te creëren voor de werken is parkeren in de straat verboden. Na de werken asfalteert de aannemer de straat.
Gewijzigde verkeerssituatie in Zavelput en Everstraat in fase 3
Sinds 21 januari 2022 geldt eenrichtingsverkeer in de Everstraat van de Nieuwelaan (N70) richting de Antwerpsesteenweg (N70a). Daarnaast knipten we de Zavelput aan de kruising met de Palmendreef en plaatsten we paaltjes zodat het niet mogelijk is om door te rijden. Deze acties zijn uitgevoerd door het agentschap in overleg met en akkoord van de stad Gent en naar aanleiding van talrijke klachten en vragen van buurtbewoners die de overlast door het sluipverkeer beu waren. Voor auto’s blijft deze aangepaste situatie alvast voor de gehele duur van de werf gelden. Fietsers en voetgangers blijven zowel in de Everstraat als Zavelput in beide richtingen rijden en wandelen.
Handelaars blijven bereikbaar
De verkeerscirculatie rond Dampoort is misschien veranderd maar de handelszaken in de buurt blijven nog steeds vlot bereikbaar. Het Agentschap Wegen en Verkeer zal dit de komende maanden ook in de verf zetten in samenwerking met de handelaars. Zo zullen lokale middenstanders binnenkort onze werfafsluitingen sieren. Het is dus zeker aangeraden om lokaal te blijven shoppen en verteren, maar doe het wel wijs: met bus of fiets als het even kan, met de auto als het echt moet.
Gent op Weg
Behalve Dampoort zijn er ook andere grote werven lopende in het noorden van Gent. Om die in goede banen te leiden en er duidelijk over te communiceren, is er het platform Gent op Weg. Via de website www.gentopweg.be vind je er onder meer een handige kaart met een overzicht van alle grote werken en de hinder. Alle informatie over deze specifieke werf vind je op www.wegenenverkeer.be/dampoort.