Overslaan en naar de inhoud gaan

Heraanleg Antwerpsesteenweg (N70) Oostakker: herinrichting gevaarlijk kruispunt bijna klaar - extra hinder tijdens paasvakantie

Heraanleg Antwerpsesteenweg (N70) Oostakker: herinrichting gevaarlijk kruispunt bijna klaar - extra hinder tijdens paasvakantie

Gevaarlijke kruispunt vernieuwd
In Oostakker komen de huidige op- en afritten van de R4 uit op twee kruispunten met de Antwerpsesteenweg (N70). Deze kruispunten met verkeerslichten zijn onoverzichtelijk en druk. In het verleden waren er verschillende zware ongevallen. Het Agentschap Wegen en Verkeer en de stad Gent sloegen daarom de handen in elkaar voor een heraanleg van dit deel van de Antwerpsesteenweg (N70). Een jaar na de start van de werken zal alvast een belangrijke mijlpaal bereikt worden. In de paasvakantie wordt het kruispunt met de Orchideestraat/Groenstraat afgewerkt en kan het opengesteld kunnen worden. Daarmee is het gevaarlijke punt waar in 2018 Nikita Everaert overleed verleden tijd. 

Hinder tijdens de paasvakantie

Voor de afwerking van het kruispunt zullen we het wegdek uitbreken en vervangen door een nieuwe laag asfalt. Dat staat vanaf 3 april op onze planning. Om de hinder te beperken, werken we door tijdens de paasvakantie. Dan is er minder verkeer. Als alles vlot verloopt en bij goed weer duren deze werken zo’n 2 weken.

Tijdens de asfalteringswerken zijn er tijdelijk extra maatregelen:

  • Het is niet mogelijk om met de wagen vanop de Antwerpsesteenweg (N70) af te slaan naar de Groenstraat of Orchideestraat. Ook in omgekeerde richting kan men het kruispunt niet op. 

  • Er zijn drie omleidingen voorzien: van/naar de Groenstraat via Hollenaarstraat; van/naar de Orchideestraat via Achtenkouterstraat en Pijkestraat; naar de R4 richting Destelbergen via complex Schansakker.

  • Te voet en met de fiets aan de hand kan men wel steeds in en uit de Groenstraat en Orchideestraat. Volg hiervoor de aanwijzingen rondom de werfzone.

  • Alle andere huidige verkeersmaatregelen blijven van kracht.

 

Op- en afrit R4 richting Gent-Zeehaven afgesloten vanaf midden april tot september 2023

Na het afwerken van het kruispunt blijven de werken aan de zuidzijde van de Antwerpsesteenweg (zijde Herman Teirlinckstraat) nog doorlopen tot september. Vanaf midden april breidt de werfzone echter ook uit en wordt het gevaarlijke punt aan de andere kant van de R4 (kant Lochristi) aangepakt. Dan wordt er gewerkt ter hoogte van het kruispunt met de Drieselstraat en de op- en afrit van de R4 richting Gent-Zeehaven. Tot september 2023 is die op- en afrit daardoor afgesloten voor alle verkeer. 

 

Verkeer volgt omleiding via nabije complexen

De werken aan de op-en afritten en de Drieselstraat starten pas als de werken ter hoogte van het kruispunt met de Orchideestraat zijn afgerond midden april. Zo is er steeds één van de op- en afritten in Oostakker vlot bereikbaar. Een overzicht van de de verkeersmaatregelen vanaf midden april tot september 2023.

Voor verkeer van/naar de R4:

  • Verkeer op de R4 vanuit Destelbergen dat wil afslaan richting Oostakker en Lochristi, rijdt verder naar complex Schansakker en keert daar. 

  • Verkeer op de Antwerpsesteenweg (N70) vanuit Gent dat naar de R4 richting Gent-Zeehaven wil, rijdt eerst via de R4 in de omgekeerde richting naar Destelbergen (afrit nr. 4) om daar te keren. 

 

Voor lokaal verkeer:

  • Op de Antwerpsesteenweg (N70) verloopt het verkeer langs de werfzone in beide richtingen over één rijstrook.

  • De Drieselstraat is afwisselend toegankelijk (enkel voor rechts afslaand verkeer) of afgesloten. Er is steeds een omleiding via de Palingstraat.

  • De Herman Teirlinckstraat blijft afgesloten voor alle verkeer. Er is een omleiding via de Achtenkouterstraat en Pijkestraat.

 

Alle actuele info over de verschillende fasen en omleidingen is steeds te vinden op www.wegenenverkeer.be/oostakker