Overslaan en naar de inhoud gaan

Half augustus start bouw fietstunnel naast Bilzersteenweg

Half augustus start bouw fietstunnel naast Bilzersteenweg

Half augustus start het Agentschap Wegen en Verkeer met de bouw van de fietstunnel langs de Bilzersteenweg (N730) in Tongeren. Dan zijn de nutsmaatschappijen klaar met hun werken. Omdat er naast de rijweg wordt gewerkt, is dan gemotoriseerd verkeer in beide richtingen mogelijk. 

Ter hoogte van het Fruitspoor (Groenstraat) loopt straks het fietspad onder de Bilzersteenweg door. De fietstunnel gaat op deze locatie een veilige kruising vormen voor de fietssnelweg F79 Sint-Truiden - Tongeren. De fietstunnel wordt langs de Bilzersteenweg gebouwd en ingeschoven tegen het einde van dit jaar. Volgend jaar kunnen fietsers op de Fruitspoorroute dan de Bilzersteenweg veilig kruisen onder de gewestweg door. Daarnaast wordt ook het wegdek van de Bilzersteenweg over een afstand van zo’n 200 meter vernieuwd: tussen de Driekruisenweg en de Driekruisenstraat.

Minderhinder-maatregelen: vanaf half augustus opnieuw in twee richtingen

Tijdens de eerste twee weken van augustus geldt er opnieuw tijdelijk éénrichtingsverkeer, tijdens de laatste werken van de nutsmaatschappijen. 

De verkeerssituatie voor het gemotoriseerd verkeer en het openbaar vervoer wijzigt half augustus. Vanaf dan zal opnieuw gemotoriseerd verkeer in beide richtingen mogelijk zijn op de Bilzersteenweg. Ook de omleiding voor zwaar verkeer vervalt. 

Dan zal er immers voornamelijk langs de Bilzersteenweg worden gewerkt aan de nieuwe fietstunnel. Die wordt aan de westzijde gebouwd, en in het najaar ingeschoven. Meer info daarover volgt.

De fietsomleiding van de Fruitspoorroute blijft wel gelden. 

Voorzorgsmaatregelen: opruim van historisch stort aan oostzijde

Aan de oostzijde van de Bilzersteenweg werd een historisch stort aangetroffen met asbestresten. Deze worden volgens de regels van de kunst afgevoerd. Het gaat om hechtgebonden asbest materialen in de bermen van de oude spoorwegbedding van het fruitspoor. 

De zone werd afgeschermd met hekken. Er is op dit moment geen gevaar voor de omgeving, aangezien het om hechtgebonden, vast materiaal gaat. De situatie wordt nauw opgevolgd.
Vermoedelijk eind augustus ruimt een gespecialiseerde firma het stort op. 

Werken tot voorjaar 2023

Het inschuiven van de ter plaatse gebouwde fietstunnel zou in de loop van december 2022 gebeuren, vermoedelijk tijdens een weekend waarbij de gewestweg wordt afgesloten. Zo wordt de verkeersimpact beperkt. Daarna volgen nog de afwerkingen van de wegenis op de Bilzersteenweg, tussen de Driekruisenweg en de Driekruisenstraat, tot in het voorjaar 2023.