Grote opkomst voor infomoment over herinrichting Keerpunt Zuid (N26) in Herent
Op 10 februari kwamen een tweehonderdtal buurtbewoners naar de zaal “De Haagbeuk” voor het infomoment over de herinrichting van Keerpunt Zuid op de Omleiding (N26) in Herent. Het Agentschap Wegen en Verkeer lichtte de plannen toe en beantwoordde vragen over de ingrepen, de verkeersimpact en de timing van de werken.
Vooral vragen over ovonde en hinder tijdens werken
De meeste vragen van de buurtbewoners gingen over de inrichting na de werken en over de verkeerssituatie tijdens de werken. Wegen en Verkeer maakt van het kruispunt van de Omleiding (N26) en de Mechelsesteenweg een ‘ovonde’. Als je in de toekomstige situatie als automobilist een keerbeweging wil maken, bijvoorbeeld als je uit Leuven komt en je naar het centrum van Herent wil rijden via de Mechelsesteenweg, dan zal je voorrang moeten verlenen aan de hoofdstroom op de Omleiding - het is te zeggen, het verkeer tussen Leuven en Mechelen.
De hinder de eerstkomende maanden
Startdatum nog niet bekend
Enkele weken geleden meldde Wegen en Verkeer dat de werken aan de Omleiding zouden starten op 3 maart. Echter, ondertussen is er een onverwachte verandering in de planning van de aannemer. Die heeft extra werklui nodig op een andere werf in de regio Leuven. Daardoor heeft hij niet genoeg arbeiders om de werken aan de Omleiding zoals gepland op 3 maart te starten. Momenteel is de nieuwe startdatum nog niet bekend. Wegen en verkeer zal die communiceren zodra de aannemer zijn planning op punt heeft gesteld.
Veiliger, ook voor buitenmaatse fietsen
De verkeerssituatie aan de Omleiding wordt veiliger voor voetgangers en fietsers. Er komen veilige oversteekplaatsen dwars over de ovonde, met genoeg opstelruimte voor buitenmaatse (bak- en cargo-) fietsen. Voor de fietsers en voetgangers die uit de Veldstraat komen, wordt een nieuwe trap aangelegd met aan de kant van het tankstation een trap met een fietsgoot, en aan de andere kant (‘kant Leuven’) van de Omleiding een hellend voetpad.
Vlotter openbaar vervoer
De Omleiding is een heel belangrijke as voor het openbaar vervoer tussen Leuven en Mechelen:
- voor de lijnen 20 Mechelen Station - Kampenhout - Leuven Station en 21 Mechelen - Haacht - Leuven (om het kwartier een bus)
- lijn 3 Herent - Leuven - Pellenberg (om het kwartier)
- lijn 206 Kampenhout - Leuven (om het halfuur, tijdens de spitsuren)
Wegen en Verkeer legt daarom een ‘bijzonder overrijdbare bedding’ (een busbaan die niet gebruikt mag worden als afslagstrook) aan van 200 meter lang - van aan de spoorweg tot aan het kruispunt. Dankzij die busbaan zullen de bussen die vanuit Mechelen komen vlotter en stipter rijden. Langs beide kanten van de Omleiding komen er ook comfortabele bushaltes met verhoogde perrons, die zorgen voor een comfortabele in- en uitstap.
Meer capaciteit voor waterhuishouding
Ook de waterhuishouding wordt grondig aangepakt. Met waterdoorlatende verharding en slimme afwateringssystemen wordt regenwater beter opgevangen en geleidelijk in de bodem opgenomen. Dit helpt om wateroverlast te vermijden en de omgeving klimaatbestendiger te maken.