Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote onderhoudswerken in Sint-Annatunnel vanaf 25 maart

Grote onderhoudswerken in Sint-Annatunnel vanaf 25 maart

TUNNEL VOLLEDIG GESLOTEN VAN 27 TOT EN MET 30 MAART

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voert van zaterdag 25 tot en met vrijdag 31 maart 2023 grote onderhoudswerken uit in de Sint-Annatunnel. De Antwerpse voetgangerstunnel wordt hiervoor volledig afgesloten van maandag 27 tot en met donderdag 30 maart. De lift op linkeroever wordt op woensdag 22 maart al even buiten dienst genomen voor voorbereidende werken.

Van maandag 27 tot en met donderdag 30 maart is de Sint-Annatunnel volledig afgesloten. Niemand kan de Schelde op die dagen kruisen via de voetgangerstunnel. In opdracht van AWV voeren vijf aannemers tegelijk grote onderhoudswerken uit op beide oevers en in de tunnelkoker. Er zal al voelbare hinder zijn vanaf zaterdag 25 maart. 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: "Na de grondige renovatie van de liften konden we in juli 2022 de lift op linkeroever terug in gebruik nemen, en in januari van dit jaar de lift op rechteroever. De Sint-Annatunnel blaast bijna negentig kaarsjes uit, dus een grondig en continue onderhoud van alle techniek en het uitzicht van de tunnel blijft noodzakelijk. Zo kunnen we een betrouwbare scheldeverbinding aanbieden, en dit staaltje industrieel erfgoed in ere houden."

Uitgebreide onderhoudswerken

De werken die op het programma staan, zijn heel uiteenlopend. Zo vervangt AWV bijvoorbeeld onderdelen van de roltrappen, wordt bepaalde verlichting vernieuwd, krijgen de deksels van de pompputten in het wegdek een extra versteviging en voert de aannemer van de lift optimalisaties door aan de stuurprogramma’s. Bijkomend vervangt hij op linkeroever de hefkabels, alsook enkele onderdelen in beide liften. Zoals eerder vermeld, werden bepaalde van die onderdelen gerecupereerd bij de totaalrenovatie omwille van langere leveringstermijnen. 

Een belangrijk onderdeel van de onderhoudswerken is de optimalisatie van het veiligheidscomfort van alle tunnelgebruikers. AWV start daarvoor met voorbereidende kabelwerken voor de installatie van een volledig nieuw camerabewakings- en omroepsysteem. De Sint-Annatunnel wordt uitgerust met moderne camera's zodat de bewakingsdienst, die 24/7 aanwezig is, nog sneller kan ingrijpen indien nodig.

Verder zal ook nog geschilderd worden in de tunnel. Begin maart, tijdens de laatste fase van de geplande schilderwerken, werden de schilders jammer genoeg gehinderd door enkele tunnelgebruikers. Daarop werden de werken opgeschort omwille van veiligheidsredenen. Er was een versmalde doorgang beschikbaar voor de gebruikers, maar de breedte van het gangpad werd niet door iedereen gerespecteerd, en de schilders - die soms op zes meter hoogte werken - werden beledigd. AWV betreurt dit ten zeerste en roept op om respectvol om te gaan met de arbeiders, zodat ze hun job in alle veiligheid kunnen uitvoeren.

Als laatste wordt de tunnel grondig gereinigd met osmosewater. In plaats van detergenten te gebruiken, werkt de kuisploeg met het zuivere, milieuvriendelijke water. Het eerste resultaat van een klein proefproject had goede resultaten. Daarom dat de schoonmakers het verder zullen uittesten op de tunnelwanden en in de trappenhallen. Dergelijk water droogt op zonder strepen na te laten en het resultaat zou langer zichtbaar moeten blijven.

Volledige tunnelsluiting noodzakelijk 

Om veilig te kunnen werken, is een volledige sluiting noodzakelijk. De tunnel komt op bepaalde momenten in het donker te staan, het wegdek van de tunnel ligt plaatselijk open om aan de pompputten te werken, enzovoort. De Sint-Annatunnel is daardoor niet toegankelijk van 27 maart 06.00 uur tot en met 30 maart 22.00 uur. De hinder is reeds voelbaar vanaf 25 maart 02.00 uur. Op 25 en 26 maart blijft de tunnel open voor gebruik, maar de aannemers starten dan met voorbereidende werken en nemen de lift op linkeroever al uit dienst. Als alles vlot verloopt, zijn de liften en roltrappen op beide oevers op vrijdag 31 maart omstreeks middernacht weer volledig toegankelijk.

AWV voert de onderhoudswerken deze maand nog uit omdat het tweede Sint-Annaveer dan nog actief is. Nu de liften van de voetgangerstunnel al een tijdje terug in gebruik zijn, vaart vanaf 1 april nog slechts één veerboot om het halfuur van het Steenplein naar linkeroever en omgekeerd, zoals bij de start ervan ook aangekondigd. Tunnelgebruikers krijgen de raad om tijdens de werken gebruik te maken van het gratis Sint-Annaveer. Een alternatief is de Kennedyfietstunnel in het zuiden van de stad. 

Lift linkeroever één dag extra buiten dienst voor start werken

Ter voorbereiding van de werken is de lift op linkeroever al één dag buiten gebruik op woensdag 22 maart, van 06.30 tot 16.00 uur. Eén van de aannemers installeert dan een zogenaamde ‘blaasbuis’ in de schacht. Daarmee blaast hij glasvezels in het besturingssysteem van de lift, en zet hij de bekabeling klaar voor de nieuwe camerabewaking en het omroepsysteem. Tunnelgebruikers zijn tussen die uren op de roltrappen aangewezen om de oversteek te maken.

Meer info 

De onderhoudswerken worden aangekondigd via verschillende kanalen, waaronder werfdoeken, affiches, de website, de app Fietsverbindingen Schelde, enzovoort. Via de online kanalen kan iedereen steeds de meest actuele informatie raadplegen over de beschikbaarheid van de Sint-Annatunnel, het Sint-Annaveer en de Kennedyfietstunnel.