Overslaan en naar de inhoud gaan

GIS en BIM: Een mooi huwelijk!?

GIS en BIM: Een mooi huwelijk!?

GIS en BIM: Een mooi huwelijk!?

GIS & BIM een mooi huwelijk !?

GIS en BIM worden vaak als twee aparte werelden gezien. Maar is dat wel echt zo? Of schuilt er wel een mooie liefdesromance tussen deze werelden? Is BIM de opvolger van GIS of vullen ze elkaar aan?

In een Geografisch InformatieSysteem (GIS) kan je de zogeheten geo-informatie  opslaan, beheren, bewerken, analyseren, integreren en presenteren. BIM (Building Information Modelling) is het proces waarin een digitale representatie van een bouwwerk opgesteld wordt aan de hand van objecten in het BIM-model, waar alle relevante informatie van een bouwwerk gedurende de hele levenscyclus wordt opgeslagen, gebruikt, beheerd en ondersteund. Er zijn dus een aantal gelijkenissen, maar het grote verschil is dat  bij GIS de omgeving centraal staat, bij BIM staat het bouwwerk centraal.

Als we daarop verder borduren, kan er gezegd worden dat ze in elkaars verlengde liggen. Een bouwwerk staat in ‘een omgeving’ en zonder informatie over die omgeving kunnen we geen gepast bouwwerk bouwen dat in die bepaalde setting past en BIM modelling toepassingen omarmen. Zo kan GIS-data ons bijvoorbeeld de ligging van kabels en leidingen, de samenstelling van de ondergrond, bestaande bebouwing etc. aanreiken. Dat zijn stuk voor stuk belangrijke parameters om een bouwwerk optimaal te ontwerpen. GIS geeft met andere woorden het BIM-model context en stelt ons in staat om de invloed van de gebouwde omgeving op een bouwwerk als geheel in kaart te brengen en te analyseren. Als we nog een stapje verder gaan, kan een symbiose van beide werelden ook leiden tot het visualiseren van een toekomstig beeld van de omgeving waarin het nieuwe bouwwerk wordt gepositioneerd. Zo een beeld kan inzichten bieden voor omwonenden en andere belanghebbenden en kan dienen als katalysator voor participatie en communicatie. 

Omgekeerd kan een BIM-model een bron van informatie zijn voor GIS. Eens er een BIM as-built model is van een opgeleverd project, maakt dat deel uit van de gebouwde omgeving en kan de data dus in de GIS omgeving verder gebruikt worden. 

Als we dan op zoek gaan naar de gemeenschappelijke punten, komen we er al snel bij dat  beide technologieën en methodieken dezelfde data/informatie willen voorstellen, analyseren en in kaart brengen. Er is dus een soort chemie tussen beide werelden die versterkt kan worden als er duidelijke afspraken gemaakt worden over data standaardisatie. Maar om tot een perfect huwelijk te komen, moeten die afspraken ook vastgelegd worden in een trouwbelofte. Dat is het deel waar de ObjectTypenBibliotheek (OTL) in het verhaal komt.  Binnen het beleidsdomein MOW zetten we in op de standaardisatie van onze assets in de OTL (meer info op https://wegenenverkeer.data.vlaanderen.be/). Door deze data op eenzelfde datamodel (ObjectTypenBibliotheek) te enten, ontstaat er een soort Master Data Model, waardoor data vlot kan (her)gebruikt worden in beide werelden. Zo bereiken we de nodige inzichten tijdens BIM-modelling en kunnen die gedurende gehele levenscyclus (her)gebruikt worden. Dus hoe beter de BIM en GIS wereld op elkaar afgestemd worden, hoe meer toegevoegde waarde gecreëerd kan worden. Zo combineren we de kracht van locatie-informatie en 3D-ontwerpmodel informatie om nieuwe inzichten te verkrijgen.

We kunnen dus eigenlijk concluderen dat GIS de nodige context geeft aan BIM en omgekeerd, dat BIM GIS voedt door het aanleveren van informatie over het nieuwe bouwwerk. Door die wisselwerking kunnen we ons Asset Information Management naar een hoger niveau tillen.