Overslaan en naar de inhoud gaan

GEVAARLIJK KRUISPUNT OP N42 IN OOSTERZELE KRIJGT DIT JAAR VERKEERSLICHTEN

GEVAARLIJK KRUISPUNT OP N42 IN OOSTERZELE KRIJGT DIT JAAR VERKEERSLICHTEN

N42 - OOSTERZELE

Het Agentschap Wegen en Verkeer zal dit najaar nog verkeerslichten installeren op het kruispunt van de N42 met Yshoute in Oosterzele. Op het kruispunt gebeuren geregeld ongevallen. Om de veiligheid te verhogen zal niet gewacht worden op de heraanleg van de N42 maar worden nu al verkeerslichten geplaatst. In overleg met het gemeentebestuur kan daarna de linksafbeweging op de N42 van verkeer uit Zottegem naar de Geraardsbergsesteenweg(N465a) ter hoogte van het kruispunt Parksken afgesloten worden. Dit zou de problematiek van het sluipverkeer en de veiligheid op het kruispunt Geraardsbergsesteenweg (N465a) - Yshoute verbeteren.

Kruispunt vervroegd aangepakt 

Met de heraanleg van de N42 in Oosterzele wil de Vlaamse overheid de gewestweg veiliger maken, een vlottere ontsluiting voorzien van de regio en zo ook het sluipverkeer verminderen. Door de procedures tegen de heraanleg loopt het project echter veel vertraging op. Intussen blijven gevaarlijke situaties zoals aan het kruispunt van Yshoute met de N42 bestaan. De Vlaamse overheid wil niet wachten tot het totaalproject in uitvoering gaat om dit gevaarlijke kruispunt aan te pakken. Op vraag van de minister is de mogelijkheid van verkeerslichten op deze locatie onderzocht en is in samenspraak met de gemeente Oosterzele beslist hier verkeerslichten te plaatsen. Tegelijk zal rond het kruispunt op de N42 een snelheidsregime van 70 km/u worden ingesteld.

Schepen van Mobiliteit en Openbare werken: “De jarenlange goede verstandhouding met AWV en de constructieve overlegmomenten hebben geresulteerd dat er werd ingegaan op onze vraag om de verkeerslichten te plaatsen. We blijven deze contacten onderhouden om eventuele toekomstige maatregelen te onderzoeken op hun haalbaarheid. Als gemeente hopen we vooral dat AWV snel werk maakt van de realisatie van de N42 met alle leefbare en (sociaal) veilige infrastructuurmaatregelen die reeds afgedwongen waren door het gemeentebestuur.”

Sluipverkeer aanpakken

Behalve de situatie op het kruispunt op de N42 x Yshoute stelt zich het probleem van het vele verkeer dat tijdens de ochtendspits ter hoogte van kruispunt Parksken links afslaat vanop de N42 kant Zottegem naar de Geraardsbergsesteenweg (N465a). Dit gaat om sluipverkeer dat de oprit naar de E40 in Wetteren vermijdt. Zowel de gemeente Oosterzele als Agentschap Wegen en Verkeer willen daarom deze linksafslagbeweging van de N42 naar de Geraardsbergsesteenweg (N465a) onmogelijk maken zodra de verkeerslichten worden geplaatst op het kruispunt N42 x Yshoute. Op deze manier zullen ook de verkeersonveilige situaties op het kruispunt Yshoute x Geraardsbergsesteenweg aangepakt worden.

Nog geen concrete timing en hinderinschatting

Het Agentschap Wegen en Verkeer wil de aanpassingen aan het kruispunt N42 x Yshoute tegen eind november uitvoeren. Maatregelen om het sluipverkeer tegen te gaan, zoals het afsluiten van de linksafbeweging van de N42 naar de Geraardsbergsesteenweg worden daarna voorzien. Van zodra de werken concreet ingepland zijn zal AWV communiceren over de timing, fasering en hinder tijdens deze werken.