Overslaan en naar de inhoud gaan

Geluidsschermen voor bewoners omgeving Kasteellaan/Donk langs R6 in Sint-Katelijne-Waver

Geluidsschermen voor bewoners omgeving Kasteellaan/Donk langs R6 in Sint-Katelijne-Waver

Er zullen extra geluidsschermen geplaatst worden ter hoogte van de Kasteellaan/Donk langs de R6 in Sint-Katelijne-Waver. Minister Lydia Peeters heeft opdracht gegeven extra budgetten uit te trekken hiervoor. De schermen zijn een aanvulling op de milderende maatregelen, waaronder geluidsschermen, die reeds voorzien waren in het kader van de milieu-effectenstudie (project-MER) die het Agentschap Wegen en Verkeer liet uitvoeren. Met deze beslissing worden daar dus nog bijkomende schermen aan toegevoegd om ook de leefbaarheid in de omgeving van de Kasteellaan/Donk te verbeteren. De exacte locatie, hoogte en lengte van de schermen wordt nog verder bepaald tijdens de uitwerking van het technisch ontwerp die nu loopt. In de loop van 2021 wil AWV starten met de uitvoering van alle milderende maatregelen.

Conclusies project-MER
In juni stelden Wegen en Verkeer en studiebureau Antea de voorlopige resultaten van de eerste versie van het milieu-effectenonderzoek (project-MER) van de doorgetrokken R6 voor aan belanghebbenden en omwonenden. Uit dat MER-onderzoek kwam naar voor dat  een reeks milderende maatregelen moesten genomen worden om de negatieve effecten van de doortrekking van de R6 op de omgeving te compenseren. Het ging over het plaatsen van ca. 2 km aan geluids- en groenschermen, 3.161m2 bijkomende boscompensatie en enkele kleinere aanpassingen aan de waterafvoer ter hoogte van Heivelden.
 
Voor de omgeving ten zuiden van de rotonde Heisbroekweg, langs het bestaande deel van de R6, verplichtte het project-MER echter geen geluidsmilderende maatregelen. Volgens de geldende regelgeving waarop de MER-deskundigen zich baseren, is er voor deze woningen geen significante stijging van het geluid als gevolg van de doortrekking van de R6 (score -1). Hoewel er geen significante stijging kon worden vastgesteld toonden metingen wel aan dat de geluidshinder er groot was en is. Het resultaat was begrijpelijk een grote teleurstelling voor de bewoners daar.
 
Toch bijkomende geluidsschermen aan rotonde Heisbroekweg
Hoewel het MER hier dus geen (geluids)maatregelen oplegt, is de vraag van de bewoners uit de Kasteellaan, Donk en Valkstraat om iets aan de geluidshinder te doen niet in dovemansoren gevallen. Daarom is de problematiek verder onderzocht, zij het los van het voorliggende project-MER.
 
Na overleg tussen experten en met Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters is besloten dat er tegemoet gekomen zal worden aan de vraag om ook op deze locatie geluidsschermen te plaatsen. Minister Peeters heeft opdracht gegeven hiervoor extra budgetten vrij te maken.

Vlaams minister Lydia Peeters: “Ik heb het licht op groen gezet om naast de reeds voorziene 2km geluidsschermen nog 500 m extra aan schermen te plaatsen in de zone rond de rotonde Heisbroekweg. Hoewel dit niet als zodanig voorwerp uitmaakte van het milieu-effectenonderzoek, bleek wel dat ook die omgeving hoog scoort inzake geluidsoverlast. Met deze ingreep doen we iets aan die overlast en komen we tegemoet aan de vraag van veel bewoners daar om hun leefbaarheid te verbeteren”.  
 
Deze bijkomende geluidsschermen maken geen onderdeel uit van het project Doortrekking R6, maar zullen wel in de lopende procedure meegenomen worden. De technische uitwerking van de geluidsschermen is mee op de agenda gezet. De exacte locatie, lengte en hoogte van de schermen wordt momenteel uitgewerkt in technische bouwplannen, die vervolgens meegenomen worden in de aanvraag voor omgevingsvergunning. 
 
Verdere stappen
In overleg met de adviesinstanties wordt het project-MER de komende maand gefinaliseerd en maakt AWV de nodige technische plannen op voor de milderende maatregelen én de bijkomende geluidsschermen. In het najaar kan dan een aanvraag voor omgevingsvergunning ingediend worden.