Overslaan en naar de inhoud gaan

Gefaseerde uitrol CO²-prestatieladder

Gefaseerde uitrol CO²-prestatieladder

Om de sector voldoende tijd te gunnen om zich voor te bereiden op de invoering, besliste het managementcomité van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken om de effectieve inwerkingtreding van de ladder voorlopig uit te stellen.

Op het Forum Overheidsopdrachten van eerder dit jaar werd de gefaseerde uitrol aangekondigd van de CO2-prestatieladder. Die kent aan ondernemingen een gunningsvoordeel toe als zij zich ertoe verbinden om voor de uitvoering van de opdracht een bepaald CO2-ambitieniveau te behalen. De beslissing tot invoering van de ladder kadert binnen de klimaatambities van het beleidsdomein MOW. Daarmee willen we de verdere verduurzaming van de markt voor infrastructuurwerken bevorderen en zo ook de CO2-impact van onze werven helpen reduceren.

Naar aanleiding van de uitrol van het dienstorder dat deze principiële beslissing nader vorm gaf, heeft het managementcomité vanuit verschillende partijen feedback mogen ontvangen. Deze opmerkingen zullen worden besproken op een volgend Forum Overheidsopdrachten.

Daarom, maar ook om de sector voldoende tijd te gunnen om zich voor te bereiden op de invoering, heeft het managementcomité van het Departement MOW beslist om de effectieve inwerkingtreding van de CO²-prestatieladder voorlopig uit te stellen.

We zijn overtuigd van de meerwaarde van de CO²-prestatieladder bij de gunning en uitvoering van opdrachten, zeker bij grote en complexere opdrachten. Eveneens onderstreept het beleidsdomein MOW ook het belang van een divers aannemerslandschap waarbij er zoveel als mogelijk naar een gelijk speelveld wordt gestreefd tussen kleinere bouwondernemingen en de grotere spelers.

CO²-prestatieladder