Overslaan en naar de inhoud gaan

Fietsveilige rotonde Kinrooi klaar

Fietsveilige rotonde Kinrooi klaar

De werken aan de rotonde in Kinrooi zijn klaar.  “Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) legde er vrijliggende fietspaden rond de rotonde en fiets- en voetgangersoversteken op de zijtakken. Dat moet de verkeersveiligheid op een belangrijke schoolroute verbeteren”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. Het is even wennen, want op de kruisingen heeft het gemotoriseerd verkeer voorrang, zoals het verkeersreglement voorschrijft. 

De rotonde in Kinrooi-centrum vormt de kruising van de Weertersteenweg (N762) en de Breeërsteenweg (N73). AWV rustte de rotonde uit met vrijliggende fietspaden in betonstraatstenen. De fietspaden liggen nu verder weg van de rijweg. Zo hebben automobilisten een beter zicht op fietsers die de rotonde op- en afrijden. 



“Fietsers en voetgangers kunnen nu oversteken op vier veilige oversteekplaatsen. De opstelzone voor fietsers aan die oversteekplaatsen werd groter zodat wachtende fietsers het doorgaand fietsverkeer niet belemmeren”, duidt minister Peeters.





Verhoogde zichtbaarheid, gemotoriseerd verkeer in de voorrang



Vlaams minister Peeters bracht vorige week samen met burgemeester van Kinrooi Jo Brouns een werfbezoek aan de rotonde. De werken startten op begin augustus en verliepen volgens plan, om netjes voor de start van het schooljaar in september klaar te zijn. De nieuwe markeringen worden eind deze week nog aangebracht. 



“Het verhogen van de verkeersveiligheid op schoolroutes is een essentiële voorwaarde om het stappen en trappen op een verantwoorde en duurzame manier aan te moedigen”, zegt Peeters.



In het nieuwe concept zijn de fietsoversteken verder van de rotonde gelegd zodat de fietser beter in het zicht komt voor het gemotoriseerd verkeer op de rotonde.



De fietsers moeten hier voor hun eigen veiligheid voorrang verlenen aan het gemotoriseerd verkeer en hebben daarvoor een opstelruimte waar ze goed zicht hebben op het verkeer en de rijweg kunnen oversteken.