Overslaan en naar de inhoud gaan

Fietstellers tonen stijging in fietsverkeer naar school en werk

Fietstellers tonen stijging in fietsverkeer naar school en werk

Om het fietsverkeer beter in kaart te brengen, installeerde het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) op vraag van de uittredende Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken extra fietstellers, goed voor vandaag in totaal 139 fietstelpunten op strategische plekken langs drukke fietspaden op gewestwegen. Het Verkeerscentrum bundelt nu de belangrijkste resultaten van de tellingen in een eerste jaarrapport. 

Duidelijke ochtend- en avondspitsen

Hoewel het gaat om een beperkt aantal meetpunten dat niet toelaat om algemene conclusies te trekken voor gans fietsend Vlaanderen, tonen de indicatoren duidelijk meer fietsverkeer op de meetlocaties, die vaak op het zogenaamde Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk (BFF) liggen en dus een goede graadmeter zijn voor het woon-werk- en woon-schoolverkeer.

“Bij een vergelijking van 20 fietstelpunten die ook in 2022 actief waren, blijkt dat in 2023 het aantal fietsers op deze locaties steeg met bijna 12% tegenover het jaar voordien,” duidt de minister. “We tellen vooral buiten de vakantieperiodes meer fietsers, wat kan wijzen op meer functionele verplaatsingen met de fiets. Opvallend is ook de forse toename van fietsers tijdens de wintermaanden januari en februari. En dat is bijzonder goed nieuws: de cijfers tonen de modal shift in actie op het terrein.” 

Dat het functionele fietsverkeer naar scholen en werkplekken toeneemt, is ook te zien in het gemiddelde dagverloop van het aantal fietsers. Er tekent zich een duidelijke ochtend- en avondspits af. Op weekdagen pieken de tellers tussen 7u en 9u en tussen 15u en 18u met een bescheiden piekje tijdens de middaguren.

Drukste telpunten per provincie

In 2023 fietsten in totaal 23.443.000 mensen voorbij de 139 tellers, goed voor gemiddeld 64.200 fietsers per dag. De lente- en zomermaanden tijdens het schooljaar zijn het populairst; juni is de drukste fietsmaand (2.910.000 fietsers), gevolgd door september (2.807.000). Januari is de kalmste maand (1.176.000 fietsers).

De fietsteller die de meeste fietsers telde staat in Leuven in Vlaams-Brabant op het dubbelrichtingsfietspad in de Redersstraat aan de noordelijke kant van het Joanna-Maria Artoisplein. Dat fietspad maakt deel uit van de fietssnelweg F8, een belangrijke toegangsweg voor fietsers tot de stad.

In de provincie Limburg is de Kempische brug in Hasselt de drukste locatie, in West-Vlaanderen is dat Nieuwpoort Sluizen. Provincie Antwerpen heeft het Tivolipark aan de Antwerpsesteenweg in Mechelen als meest voorbijgereden telpunt; in Oost-Vlaanderen tellen de lussen op de Dendermondebrug in Dendermonde de meeste fietsende passanten.

__

* 139 fietstellers op 83 locaties in Vlaanderen (sommige locaties tellen in beide richtingen). Op alle locaties liggen tellussen in het fietspad, en sommige locaties hebben ook een display.

** De steekproef van 20 telpunten toont een totaal van 4.525.000 fietsers in 2022 tegenover 5.052.000 fietsers in 2023, goed voor een toename van 527.000 fietsers (+11.6%).

 

In het kader van de Week van de Mobiliteit en om fietsers verder aan te moedigen om de fiets te (blijven) nemen, organiseert AWV morgenochtend 18 september tussen 7u en 9u drie pop-up fietsacties in Kortrijk (Torkonjestraat), Gent (Blauw Brugje) en Hasselt (Kempische Brug).

Fietsers worden er letterlijk op het podium gehesen, krijgen krachtvoer en kunnen hun banden laten oppompen. In Hasselt is de minister zelf aanwezig om pendelaars en schoolgaande jeugd aan te moedigen.

Dagverloop fietsers

Evolutie aantal fietsers 2023 vs. 2022 voor steekproef van 20 locaties

Grafiek dagverloop

Gemiddeld dagverloop aantal fietsers weekdag vs. weekend