Fietssnelweg F1 Antwerpen-Brussel stuk vollediger na vijf jaar werken
Op 16 december is de brug van de Brusselsesteenweg (N1) over de E19 in Zemst officieel geopend. Het einde van de werken aan de brug is het sluitstuk in een samenwerking over meerdere jaren. het Agentschap Wegen en Verkeer, De Vlaamse Waterweg, twee provinciebesturen en twee lokale besturen bundelden de krachten om een belangrijke ontbrekende schakel van de fietssnelweg weg te werken.
Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken: “Op de brug over de E19 in Zemst liggen gloednieuwe fietspaden. Aan de ene kant ligt een fietspad van vier meter breed dat deel uitmaakt van de fietssnelweg F1 Antwerpen-Brussel, aan de andere een fietspad van twee meter breed voor het lokale fietsverkeer. Fietsers moeten niet langer omrijden en steken nu veilig en comfortabel de snelweg over. Daarnaast hebben we ook de fietspaden langs de Brusselsesteenweg aangepakt. Allemaal projecten die een fietsboost moeten geven in de regio van Zemst.”
Gedeputeerde van de provincie Vlaams-Brabant Tom Dehaene: “Een echte fietssnelweg is niet alleen een vlotte fietsroute waar je rechtdoor fietst met zo weinig mogelijk kruispunten. Hij bestaat ook uit een breed fietspad, zodat je vlot kan voorbijsteken en sociaal kan fietsen. Dat is een kwaliteitsstandaard die we voor iedere fietssnelweg nastreven - en zeker voor de F1, die de twee grootste steden van het land verbindt.”
Veerle Geerinckx, burgemeester Zemst: “De gemeente nam al in 2013 het initiatief voor de aanleg van het deel fietssnelweg F1 op grondgebied van Zemst. De nodige gronden werden hiervoor aangekocht en de ontwerpplannen werden opgemaakt, in overleg met alle betrokken partners. We zijn blij dat nu ook dit laatste stukje verwezenlijkt is.”
Ontbrekende schakel
Van Berchem tot de grens van Mechelen met Zemst volgt de fietssnelweg F1 grotendeels de spoorlijn. In Zemst loopt de F1 samen met de Brusselsesteenweg (N1) over de E19. Het is die brug die nu door het Agentschap Wegen en Verkeer onder handen werd genomen. Zowel het wegdek als de leuningen van de brug werden vernieuwd. Het smalle fietspad werd er vervangen door een 4 meter brede fietssnelweg. Vanaf de brug fiets je vervolgens in alle rust verder langs de Zenne tot in Vilvoorde. In Vilvoorde en Brussel is het traject nog niet in zijn definitieve vorm aangelegd, maar kan je de route wel al gebruiken.
Samen met de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant, De Vlaamse Waterweg en de gemeente Zemst werden er ook op andere stukken van de fietssnelweg al ingrepen gedaan om de fietsveiligheid te verhogen.
- De Vlaamse Waterweg legde tussen 2017 en 2019 twee fietsbruggen aan en 3,5 km nieuw jaagpad langs de Zenne
- In dezelfde periode renoveerde Wegen en Verkeer de brug van de N1 over de Zemststeenweg en de fietspaden langs de N1 tussen de Heidestraat en de grens met Mechelen (met uitzondering van het brugdek over de E19, dat in 2022 werd aangepakt).
- De gemeente Zemst maakte in 2018 met middelen van de Vlaamse overheid en de provincie Vlaams-Brabant een rechtstreekse verbinding van de Zenne naar de snelwegbrug.
- Eind oktober opende de provincie Antwerpen het deel fietssnelweg tussen de Abeelstraat in Mechelen en de grens met Zemst.
De laatste ontbrekende stap was de snelwegbrug zelf. De opknapbeurt van de brug over de E19 door Wegen en Verkeer, hield in dat het beton van de brug een onderhoud kreeg. Daarna werd de waterdichting en de asfaltverharding van de rijweg en de fietspaden volledig vernieuwd.
Laatste herstellingen uitgevoerd
Sinds zondag 20 november zijn alle werken op de brug achter de rug. De rijweg en het fietspad zijn nu helemaal klaar. Op de brug ligt een breed dubbelrichtingsfietspad, dat met een betonnen muurtje is afgescheiden van de rijweg. Zo fiets je nu in alle comfort en veiligheid de snelweg over.