Overslaan en naar de inhoud gaan

Fietspaden langs Grote Ieperbaan en Ieperstraat (N8) in Wervik worden toch vernieuwd

Het Agentschap Wegen en Verkeer vernieuwt sinds januari 2024 de fietspaden langs de N8 in de Westhoek, in Ieper en Zonnebeke. In maart werd er meegedeeld dat er onvoldoende budget beschikbaar was om het volledige tracé van 11 kilometer in Ieper, Zonnebeke en Wervik te realiseren, omdat er bijkomende noodzakelijke werken uitgevoerd moesten worden. De werken in Wervik konden daarom niet doorgaan. Nu is er goed nieuws: de fietspaden langs de Grote Ieperbaan en Ieperstraat kunnen toch vernieuwd worden.

Slecht weer en bijkomende werken hadden impact op budget

In het voorjaar speelde het slechte weer de werken serieus parten: door de vele regen was de aannemer genoodzaakt om bijkomende maatregelen te nemen om de fietspaden te kunnen aanleggen. Daarnaast moeten er ook bijkomende werken worden uitgevoerd, zoals ontharden en het aanleggen van nieuwe bushaltes. Die extra maatregelen en werken namen ook een bijkomende hap uit het totale budget van 3,3 miljoen euro dat eerst voorzien was.

De fietspaden in Wervik, langs de Grote Ieperbaan en Ieperstraat, werden voorlopig on hold gezet, maar nu kan het Agentschap Wegen en Verkeer bevestigen dat de fietspaden daadwerkelijk worden vernieuwd.

Werken in vier fases

Om de hinder voor de omgeving te beperken, worden de vernieuwingen in aparte fases uitgevoerd. De aannemer heeft eind maart de eerste fase afgerond in de zone tussen de Zuiderring (N37) in Ieper en de Oude Kortrijkstraat in Zonnebeke. De verdere fasering is vandaag nog niet bekend. Eerst moeten de nutswerken ook worden uitgevoerd. Als er meer informatie beschikbaar is, leest u dat op de webpagina.

Ontdubbeling van N58 in Wervik

Ondertussen werkt Wegen en Verkeer ook verder aan het dossier van de ontdubbeling van de N58 in Wervik. Op 16 mei organiseerde het Agentschap een infomarkt, in het kader van de aanvraag van de omgevingsvergunning. De ontwerpplannen werden getoond voor de herinrichting van de weg en de realisatie van twee nieuwe fietstunnels. Volgens de huidige planning zouden deze werken begin 2025 starten. De studiekosten bedroegen ongeveer 400.000 euro. Voor de uitvoering werd 10,5 miljoen euro vastgelegd waarvan 2 miljoen euro via relance van VLAIO.

Meer weten?

Actuele informatie over het project vindt u op wegenenverkeer.be/ieper,  /zonnebeke en /wervik.