Overslaan en naar de inhoud gaan

Fietsers steken veiliger over: 530 herhalingslichten op ooghoogte aan alle verkeerslichten

Fietsers steken veiliger over: 530 herhalingslichten op ooghoogte aan alle verkeerslichten

Met de feestdagen in het verschiet, zien we overal lichtjes opduiken als baken in donkere dagen. Ook het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) ‘versierde’  het voorbije jaar in Limburg op een 80-tal locaties de verkeerslichten met bijkomende driekleurige, functionele herhalingslichten op ooghoogte voor fietsers. In 2023 zullen zo quasi alle installaties op de Limburgse gewestwegen ingericht zijn met zo’n 530 van dergelijke herhalingslichten op ooghoogte. Opnieuw een stap richting meer verkeersveiligheid en beter rijcomfort van de fietsers.

Bijkomende lichten op ooghoogte voor fietsers verhogen comfort en verkeersveiligheid

Herhalingslichten zijn kleinere, driekleurige verkeerslichten die bijkomend op ooghoogte gemonteerd worden op de palen van verkeerslichten, op de plek waar fietsers oversteken. Hierdoor zijn ze beter zichtbaar voor de fietsers die wachten om over te steken. Dit verhoogt de verkeersveiligheid. Op locaties waar de fietsers dicht bij de paal moeten wachten, zorgt deze ingreep ook voor meer comfort tijdens het wachten. Men moet immers niet meer omhoog kijken om de lichten in de gaten te houden. Op kruispunten met verkeerslichten maar zonder fietsoversteken, is dit vanzelfsprekend niet van toepassing. 

In het relanceplan fiets werd een budget van 500.000 euro voorzien voor de installatie van herhalingslichten op zo’n 80 locaties in de provincie Limburg. Door de veiligheid en het rijcomfort langs onze fietspaden te verhogen willen we zo veel mogelijk Vlamingen aanzetten om vaker met de fiets op pad te gaan.

Laatste locaties in 2023

In 2023 zal het agentschap de laatste Limburgse verkeerslichteninstallaties in haar beheer aanpakken binnen het kader van reeds geplande of lopende projecten of de ombouw tot intelligente verkeerslichten. Bij de nieuwe verkeerslichten worden deze herhalingslichten standaard geplaatst.