Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste spadesteek zuidwestelijke omleidingsweg Diksmuide vanaf 18 mei

Eerste spadesteek zuidwestelijke omleidingsweg Diksmuide vanaf 18 mei

Op maandag 18 mei starten de langverwachte werken voor de aanleg van de zuidwestelijke omleidingsweg in Diksmuide. Deze omleidingsweg moet doorgaand verkeer en vrachtverkeer uit het stadscentrum houden zodat de verkeersveiligheid én leefbaarheid verbetert. De werken zullen in meerdere fases gebeuren de komende jaren. Maandag 18 mei start de eerste fase die weinig hinder met zich zal meebrengen.

Hoe ziet de nieuwe omleidingsweg eruit?
Om een goed beeld te krijgen van hoe die nieuwe omleidingsweg er zal uitzien, kan iedereen vanaf vandaag terecht op deze webpagina: www.wegenenverkeer.be/Diksmuide
Via 'Toekomstbeelden' kom je terecht op een webpagina waar je een virtuele toer kunt doen. Je vindt er 3D-beelden en luchtbeelden van de belangrijkste elementen van het ganse tracé waarin je 360° kunt bewegen en in - en uitzoomen. Tekstkaders geven meer uitleg bij de beelden.
Op deze website zal steeds de meeste recente info over de werken te lezen zijn en hier kunnen geïnteresseerden zich inschrijven op de digitale  nieuwsbrief. 

 

EERSTE SPADESTEEK VOOR ZUIDWESTELIJKE OMLEIDINGSWEG
EERSTE SPADESTEEK VOOR ZUIDWESTELIJKE OMLEIDINGSWEG

Minister van Mobiliteit & Openbare Werken Lydia Peeters: “Het is een goede zaak dat we kunnen starten met de eerste fase van de werken aan de Zuidwestelijke omleidingsweg. Met deze ingrepen willen we de hoge verkeersdruk die er nu heerst en de gevaarlijke verkeerssituaties in het centrum van Diksmuide wegwerken. Een meerwaarde voor de inwoners want we verhogen de verkeersveiligheid en de leefbaarheid in de omgeving.”
 
Burgemeester Lies Laridon: “Dit is voor Diksmuide een heel belangrijk moment waar onze inwoners al lang op wachten. De zuidwestelijke omleidingsweg zal het centrum ontlasten van heel wat doorgaand verkeer. We zijn dankbaar voor de vooruitgang van dit dossier.”

 
De eigenlijke werken: fase 1
Maandag 18 mei start de eerste fase. In deze fase worden volgende werken uitgevoerd:

  • Het eerste deel van de nieuwe omleidingsweg die wordt aangelegd is het deel tussen de spoorweg en de brug over de IJzer.
  • Tegelijk wordt ook een nieuwe verbindingsweg aangelegd die de Kapellestraat verbindt met de IJzerdijk. Waar de omleidingsweg de Kapellestraat kruist, zal de Kapellestraat immers ‘geknipt’ worden. Er zal dus geen toegang zijn vanop de Kapellestraat naar de omleidingsweg. Daarom wordt er een nieuwe ontsluitingsweg aangelegd waardoor de Kapellestraat kan aansluiten op de IJzerdijk. Op die manier blijft het centrum van Diksmuide bereikbaar voor de bewoners van Sint-Jacobskapelle.
  • Fase 1 omvat ook de voorbereidende werken voor fase 2: het gebruiksklaar maken van de zone tussen de Kaaskerkestraat en de spoorweg. Dat omvat het gebied munitievrij maken en het rooien van bomen waar nodig. (start na broedseizoen)
  • Tenslotte omvat fase 1 ook de voorbereidende grondwerken voor de aanleg van de nieuwe brug van de omleidingsweg over de IJzer. (start na bouwverlof 2020, einde bouwverlof 2021)

 
In totaal zijn er 150 werkdagen voorzien. We voorzien de einddatum van de eerste fase tegen het najaar van 2021 maar slecht weer of onverwachte omstandigheden kunnen die planning nog doen wijzigen.

Hinder tijdens fase 1
Er zal weinig hinder zijn tijdens fase 1. De N35 blijft onaangeroerd.
Er geldt wel een omleiding voor fietsers:

  • Fietsers komende van Nieuwpoort op de Frontzate worden omgeleid via de N35 Kaaskerkestraat om vervolgens naar het centrum of Kaaskerke te rijden.
  • Fietsers komende van De Panne via het fietspad langs de spoorweg worden ter hoogte van de Vlavaart afgeleid via de Wagenmakerijstraat naar de N35 Kaaskerkestraat.
  • Fietsers komende van Diksmuide op de Frontzate worden omgeleid via de N35 naar Kaaskerke om van daaruit verder de Frontzate te nemen richting Nieuwpoort.
  • Er zal lokaal wel extra verkeer zijn omwille van grondtransporten. Er is eenrichtingsverkeer voorzien voor werfverkeer om de hinder te beperken.

 
Waarom een omleidingsweg?
Diksmuide ligt op een kruispunt van belangrijke verbindingswegen. De stad wordt doorkruist door twee wegen van bovenlokaal belang: de N35 Deinze - Veurne en de N369 Ieper - Oostende. Deze twee gewestwegen komen samen op één kruispunt in het centrum van Diksmuide waardoor je er een vermenging krijgt van regionaal, doorgaand verkeer en bestemmingsverkeer. Dit gemengde drukke verkeer met veel vrachtwagens heeft een negatieve impact op de leefbaarheid en verkeersveiligheid in het centrum van de stad, in het bijzonder voor fietsers en voetgangers. De Vlaamse overheid wil daarom werk maken van een zuidwestelijke omleidingsweg die een groot deel van het doorgaande verkeer uit het stadscentrum moet houden.

 
Check: www.wegenenverkeer.be/Diksmuide