Overslaan en naar de inhoud gaan

Een oplossing voor de N29 Schoonaerde/Diestsebaan

Een oplossing voor de N29 Schoonaerde/Diestsebaan

De gewestweg N29 in Diest vervult veel functies voor onder andere vrachtverkeer, automobilisten, omwonenden, handelaars, fietsers en schoolgaande jeugd. De steenweg is echter sterk verouderd en er is nood aan meer veiligheid voor alle weggebruikers. Daarom plant het Agentschap Wegen en Verkeer, de beheerder van de Vlaamse gewestwegen, snelwegen en fietspaden, samen met de stad Diest en Aquafin de herinrichting van de Schoonaerde/Diestsebaan (N29).

De projectzone situeert zich ter hoogte van de lokale weg 'Fort Leopold' tot net voor het kruispunt met de Vroentestraat en Postbaan. In het kader van een ander project worden vlakbij ook plannen opgemaakt om de Nieuwe Dijkstraat (N174) aan te pakken. Uiteraard zal Wegen en Verkeer de plannen van beide projecten op elkaar afstemmen. 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “De N29 Schoonaerde/Diestsebaan is niet alleen een drukke steenweg maar ook een vaak gebruikte fietsroute voor schoolgaande jeugd. Om de verkeersveiligheid te verbeteren is een totale make-over nodig. Met de geplande verbeteringen willen we vooral de verkeersveiligheid voor de actieve weggebruikers verhogen. We starten alvast met een aantal voorbereidende onderzoeken die uiteindelijk de basis zullen vormen voor de volledige herinrichting.”

Christophe De Graef, burgemeester Diest: “Veilige oversteekplaatsen geven de voetgangers en fietsers opmerkelijk meer comfort op de Diestsebaan en Schoonaerde. Vooral het kruispunt met de Kleinbaan is noodzakelijk en een enorme meerwaarde voor de fietsers van Schaffen. Het nieuwe wegdek zorgt binnen deze zone voor veel meer wooncomfort en de nieuwe fietspaden geven de fietser de ruimte die meer dan nodig is.”

Welke verbeteringen zijn er in zicht?

  • Veilige kruispunten: de drukke kruispunten met de Nieuwe Dijkstraat (N174), de Kleinbaan en de Zelemseweg worden vernieuwd. We zoeken naar oplossingen om het verkeer er veiliger te organiseren.
  • Veilige fietspaden: in heel de projectzone komen veilige fietspaden. Het nieuwe fietspad sluit aan op dat in Schaffen, dat in het verleden al vernieuwd werd.
  • Aanleg gescheiden riolering: Aquafin zal van de herinrichting gebruik maken om een gescheiden riolering aan te leggen tussen Schoonaerde huisnummer 137 en Diestsebaan huisnummer 137. Zo worden afval- en regenwater in de toekomst apart afgevoerd.

Verdere verloop

Op dit moment starten er een aantal voorbereidende onderzoeken zoals opmetingen, parkeerstudies, verkeerstellingen en grondonderzoeken. De resultaten hiervan zullen gebruikt worden om het ontwerp voor de herinrichting op te maken. Een concrete timing voor de effectieve werken kunnen we vandaag nog niet geven. Dit hangt onder meer af van de uitkomsten van de voorbereidende onderzoeken. 

> Actuele informatie is terug te vinden op wegenenverkeer.be/diest