Overslaan en naar de inhoud gaan

Ecotunnel onder E19 zorgt voor verbinding van natuurgebieden Battenbroek in Mechelen

In kader van het Vlaams Actieprogramma Ecologische Ontsnippering (VAPEO) start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), in samenwerking met het Departement Omgeving en het Agentschap Natuur en Bos (ANB), op maandag 3 juni met het omvormen van de Battenbroektunnel in Mechelen (onder de E19) tot ecotunnel. De tunnel verbindt de fauna- en floragebieden rondom de Spildoornvijver, Battenbroek en het Mechels Rivierengebied. De aanpassingswerken duren vermoedelijk tot eind september en brengen weinig verkeershinder met zich mee.

Het natuurgebied Battenbroek is een groene omgeving in de Mechelse deelgemeente Walem. De E19 snijdt er dwars doorheen en vormt een breuklijn tussen de Spildoornvijver en het Zennegat. Dat heeft een grote impact op de leefomgeving van de dieren die er vertoeven. Momenteel is de Battenbroektunnel bovendien vrij breed aangelegd voor het beperkte bestemmingsverkeer dat aan de westzijde van de E19 gelegen is. “Om het leefgebied van de dieren te vergroten, wordt de tunnel omgevormd tot een groene doorgang. Hiervoor wordt de bestaande verharding onder de brug deels vervangen door een groene invulling, afgescheiden van de rijweg met boomstronken. Gemotoriseerd verkeer zal nog steeds beurtelings kunnen passeren onder de brug. We begeleiden de dieren veilig naar de nieuwe ecotunnel door middel van ecorasters aan weerszijden van de E19. Zo kunnen ze de snelweg niet betreden”, aldus de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken. 

Tal van soorten zullen gebruik kunnen maken van de passage, zoals otters, reeën, vossen, marterachtigen, konijnen en hazen. Daarnaast zorgt de stad Mechelen eveneens voor ontsnippering: de verharde Spildorenlaan wordt omgetoverd tot een groene zone en teruggegeven aan de natuur. 

Vier maanden werken, hinder blijft beperkt

De werkzaamheden starten op maandag 3 juni en duren, onder voorbehoud van de werf- en weersomstandigheden, tot eind september 2024. Het verkeer passeert beurtelings onder de brug. Die verkeerssituatie blijft ook nadien in voege. De werken veroorzaken geen hinder op de E19 of op de aansluitende N1. 

Meest actuele planning online

De huidige planning van de werken werd opgemaakt onder voorbehoud van gunstige werf- en weersomstandigheden en kan bijgevolg nog wijzigen. De meest actuele info is steeds beschikbaar via www.wegenenverkeer.be/mechelen.