Overslaan en naar de inhoud gaan

E40 in nacht van 9 op 10 december afgesloten voor plaatsing brug in Erpe-Mere

E40 in nacht van 9 op 10 december afgesloten voor plaatsing brug in Erpe-Mere

In de nacht van zaterdag 9 op zondag 10 december plaatst Wegen en Verkeer de liggers van de brug van de Merestraat over de E40 in Erpe-Mere. Het gaat om 6 betonnen mastodonten van 44 meter lang en 110 ton zwaar die over de snelweg gehesen worden. Om dit veilig te kunnen doen wordt de E40 van zaterdag 22 uur tot zondag 10 uur in beide richtingen afgesloten tussen de op- en afrittencomplexen Erpe-Mere (nr. 18) en Aalst (nr. 19). Verkeer tussen Aalst en Erpe-Mere volgt ‘s nachts een omleiding via de Oudenaardsesteenweg (N46), Gentsesteenweg (N9) en de Siesegemlaan (R41). Hiermee is weer een belangrijke stap gezet in de werken aan de bruggen in Erpe-Mere. Het einde van alle werken is voorzien tegen de zomer van 2024.

 

Liggers van brug over E40 plaatsen

Het Agentschap Wegen en Verkeer werkt sinds vorig jaar aan de vernieuwing van de spoorwegbruggen in de E40 en de brug van de Merestraat over de E40. Die laatste is eind vorig jaar gesloopt en sindsdien zijn we bezig aan de heropbouw.  De afgelopen maanden konden chauffeurs de landhoofden van de nieuwe brug langs de E40 al zien verrijzen. Nu is de tijd rijp voor het plaatsen van de overspanning tussen beide landhoofden. Het gaat om 6 liggers, gewapende betonnen balken, van ieder 44 m lang en 110 ton zwaar. Deze worden met twee kranen op hun plaats gehesen.

E40 1 nacht afgesloten

Om die werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren moet het agentschap de E40 in beide richtingen afsluiten. Op de E40 tussen Erpe-Mere (afrit 18) en Aalst (afrit 19) zal er tussen zaterdag 9 december 22 uur en zondag 10 december 10 uur geen verkeer mogelijk zijn.

Omleidingen

Het verkeer zal tijdens de afsluiting de omleidingen volgen die ook bij eerdere afsluitingen golden. Het verkeer op de E40 tussen Erpe-Mere en Aalst zal in beide richtingen een omleiding volgen via de Oudenaardsesteenweg (N46), Gentsesteenweg (N9) en de Siesegemlaan (R41). De oprit van de E40 in Erpe-Mere richting Brussel en de opritten van de E40 in Aalst richting Gent zijn afgesloten.

Vooruitblik

De week van 11 december zullen er nog werken op de brug van de Merestraat plaatsvinden waarvoor er één rijstrook richting Gent zal ingenomen worden tussen 20u ‘s avonds en 5u ‘s ochtends. Het gaat om 3 of 4 weeknachten. Een laatste volledige afsluiting van de E40 in het kader van deze werken is dan weer voorzien in de nacht van zaterdag 13 januari op zondag 14 januari 2024. Dat is nodig voor onder meer het aanbrengen van de bekisting van de brugranden.

Actieplan brugrenovaties

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters wil de historische onderhoudsachterstand bij kunstwerken (bruggen, tunnels,...) aanpakken: "Veiligheid primeert in mijn beleid, daarom investeer ik deze legislatuur 1,6 miljard in het onderhoud, het vernieuwen en moderniseren van onze kunstwerken en dat onder de noemer ‘OverBruggen’. De renovatie van de bruggen in Erpe-Mere past binnen dat vervanging- en renovatieprogramma ‘OverBruggen’ waarbij we verouderde bruggen versneld aanpakken.”

Meer info is te vinden op wegenenverkeer.be/erpe-mere.