Overslaan en naar de inhoud gaan

E40 in Drongen enkele nachten afgesloten voor werken brug Kloosterstraat

E40 in Drongen enkele nachten afgesloten voor werken brug Kloosterstraat

In de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 februari zal het Agentschap Wegen en Verkeer de draagbalken van de nieuwe brug van de Kloosterstraat over de E40 plaatsen. Om de werken veilig te kunnen uitvoeren, wordt de E40 afgesloten tussen zaterdagavond 22u en zondagochtend 10u. De E40 richting Brussel wordt afgesloten in Aalter, de E40 richting Oostende wordt afgesloten in Sint-Denijs-Westrem. Verkeer in beide richtingen wordt omgeleid via de R4, E34 en N44. Omwille van het Lichtfestival Gent die avond zijn er bijkomende maatregelen genomen om de verkeershinder zoveel mogelijk te beperken en de bereikbaarheid maximaal te garanderen. Ook in de nachten van 5 op 6 februari en 16 op 17 februari gaat de E40 in beide richtingen dicht voor werken boven de snelweg.

Plaatsing draagbalken nieuwe brug

Het Agentschap Wegen en Verkeer werkt sinds de zomer van vorig jaar aan de vernieuwing van de brug van de Kloosterstraat over de E40 in Drongen. De brug was in zeer slechte staat en dringend aan vernieuwing toe. De afgelopen maanden zijn grond- en funderingswerken uitgevoerd, keermuren gebouwd en landhoofden geconstrueerd. Op die landhoofden zullen in de nacht van 3 op 4 februari 7 betonnen draagbalken geplaatst worden. Het gaat om balken van 46 m lang en 115 ton zwaar. Deze zullen worden opgetild door twee grote kranen die op de snelweg geplaatst worden. In de volgende twee nachtelijke afsluitingen, ook in de loop van februari, zullen de verbindingen en dekplaat in beton worden aangebracht en worden tenslotte de bekistingen verwijderd.

E40 afgesloten

De E40 zal afgesloten worden van zaterdag 3 februari 22u tot zondag 4 februari 10u. Richting Brussel gebeurt de afsluiting aan het complex Aalter. Richting Oostende wordt de snelweg afgesloten ter hoogte van het complex Sint-Denijs-Westrem. Dat wil zeggen dat men in Aalter nog de E40 op kan rijden richting Oostende maar niet meer richting Brussel. In Sint-Denijs-Westrem kan men de snelweg op richting Brussel maar niet meer richting Oostende.

De tussenliggende complexen zijn ook gedeeltelijk afgesloten:

  • Complex Nevele: oprit afgesloten richting brussel / oprit open richting Oostende

  • De tijdelijke op- en afrit ter hoogte van het industrieterrein in Drongen: afgesloten

  • Complex Drongen: oprit open richting Brussel / oprit afgesloten richting Oostende 

De snelwegparking richting Brussel zal nog open zijn, richting Oostende is die toe. Tijdens de afsluitingen in de nacht van 5 op 6 februari en van 16 op 17 februari gelden dezelfde maatregelen, alleen de tijdstippen verschillen. In de nacht van 5 op 6 februari is de snelweg afgesloten tussen 21u ‘s avonds en 5u ‘s ochtends. In de nacht van 16 op 17 februari sluiten is dat tussen 21u ‘s avonds en 7u ‘s ochtends.

Omleidingen

Het verkeer van oost naar west wordt in Sint-Denijs-Westrem van de snelweg afgeleid naar de R4-binnenring. De omleiding voor verkeer op langere afstand loopt verder via de R4-West naar de E34, en dan via de N44 om in Aalter terug de E40 op te rijden. Het verkeer van west naar oost wordt in Aalter van de snelweg geleid om via de N44 naar de E34 te rijden, om in Zelzate de R4-Oost te kiezen en in Merelbeke terug de snelweg op te rijden. Deze omleidingen gelden tijdens alle drie de nachten dat de E40 is afgesloten.

Lichtfestival Gent blijft vlot bereikbaar

De afsluiting van de E40 in de nacht van 3 op 4 februari valt samen met een avond van het Lichtfestival Gent. Om de hinder voor bezoekers zoveel mogelijk te beperken en de bereikbaarheid te garanderen zijn er in nauw overleg met de Stad Gent en de hulpdiensten een aantal afspraken gemaakt en maatregelen genomen.

  • De afsluiting van de snelweg vindt pas plaats om 22u (een uur later dan normaal). Tegen dan moet de overgrote meerderheid van de bezoekers al ter plaatse zijn.

  • Het verkeer zal in aanloop naar en tijdens de afsluiting gemonitord worden zodat het afsluiten van de snelweg nog een uur kan uitgesteld worden.

  • Het verkeer van west naar oost wordt omgeleid via de R4-Oost om extra druk te vermijden op de omgeving van Flanders Expo waar een belangrijke parking is voor bezoekers van het Lichtfestival Gent.

  • Ter hoogte van Flanders Expo worden bijkomende tekstkarren en signalisatie voorzien om vertrekkende bezoekers zo vlot mogelijk weg te leiden van de parkings, om geen extra verkeersdruk te genereren.