Overslaan en naar de inhoud gaan

Dorpskern Zaffelare hertekend en iedereen tekent mee

Dorpskern Zaffelare hertekend en iedereen tekent mee

N449 - Lochristi

De dorpskern van Zaffelare (Lochristi) bestaat vandaag uit veel verharding, weinig groen en onveilige fiets- en voetpaden. Tijd voor verandering. Het Agentschap Wegen en Verkeer en de gemeente Lochristi slaan de handen in elkaar om Zaffelare-Dorp en Oosteinde (N449) grondig aan te pakken. Tussen de kruispunten met Bosdam en de Kerkstraat moet de gewestweg een metamorfose ondergaan. Hoe de weg er zou moeten uitzien is nog een vraagteken. Want vooraleer ze naar de tekentafel gaan, willen Wegen en Verkeer en de gemeente Lochristi luisteren naar de buurt, de weggebruikers én de school. In maart start een proefproject met basisschool De Weg-Wijzer. En op donderdagavond 25 april is iedereen die wil meedenken welkom op een buurtwandeling.

Ook de toekomst denkt mee

Iedereen uit de buurt wordt betrokken, ook de kinderen en jongeren. Hoe ervaren zij de gewestweg? En hoe en wanneer verplaatsen zij zich? Het is enorm waardevolle input voor het ontwerp. Daarom start er een proefproject met de lokale basisschool de Weg-Wijzer. afgelopen week trok een klas van het vijfde leerjaar al naar de projectzone. Onder begeleiding van de organisatie Kind & Samenleving denken de leerlingen mee over hun toekomstvisie op de schoolomgeving. Later op de avond was er ook een moment voor jongeren uit de lokale jeugdbeweging.

Buurtwandeling op 25 april

Op donderdagavond 25 april kan iedereen die wil mee op wandel met het studieteam. Op een wandeling door het projectgebied brengt het alle knelpunten en kansen in de projectzone in kaart. Bewoners, weggebruikers, ondernemers, verenigingen die de omgeving kennen, … Iedereen is van harte welkom. De wandeling start om 19 uur, inschrijven kan via www.wegenenverkeer.be/lochristi.

Met de inzichten en resultaten van deze momenten gaat het studieteam aan de slag om in het najaar van 2024 de eerste voorstellen te presenteren. Door de inbreng van de mensen uit Zaffelare moet het ontwerp nog beter aansluiten bij de behoeften en wensen van de weggebruikers en de  buurt.

Verbeterde fietspaden

De aanpak van Zaffelare-Dorp kadert binnen een groter geheel. Tussen Lozen Boer (N70) en de R4 (rotonde Cosmos), een afstand van meer dan 12 kilometer, willen Wegen en Verkeer en de gemeente Lochristi samen de fietspaden aanpakken. Deze nieuwe fietspaden in Zaffelare-Dorp zijn hier een onderdeel van. Daarnaast onderzoekt de gemeente Lochristi ook een verkeersveilige oplossing voor de Kerkstraat richting Desteldonk.