Overslaan en naar de inhoud gaan

Doorsteken middenberm en versmalde rijstroken vanaf 21 maart tot de zomer

Doorsteken middenberm en versmalde rijstroken vanaf 21 maart tot de zomer

De werken aan de spoorwegbrug op de E314 in Lummen bereiken een volgende fase. Vanaf maandag 13 maart 2023 werkt het Agentschap Wegen en Verkeer 5 nachten aan tijdelijke doorsteken in de middenberm. Vanaf dinsdag 21 maart rijdt het snelwegverkeer in beide richtingen tegen verlaagde snelheid over versmalde rijstroken. Zo kunnen in de werfzone rijrichting Leuven de rij- en pechstroken, dienstpad en middenberm van de brug worden vernieuwd. Als het weer meezit, is de grondige brugrenovatie voor het bouwverlof klaar. 

Het gaat op de E314, op de grens van Lummen en Halen, om een snelwegwerf waarbij we de levensduur en kwaliteit van de brug en het wegdek aanpakken.  

Grondige brugrenovatie rijrichting Leuven

Aan de brug over de Breedvenstraat/Donderbosstraat en het treinspoor Diest-Hasselt werden dit voorjaar al beton- en afvoerherstellingen uitgevoerd. Ook het dienstpad in de richting van Lummen is intussen vernieuwd.

Voor de verdere brugrenovatie worden er vanaf maandagavond 13 maart tijdelijke doorsteken in de middenberm aangelegd. Zo blijft doorgaand verkeer op de snelweg richting Leuven tijdens de werken mogelijk. 

Vervolgens wordt de brug vanaf maandag 20 maart in de rijrichting van Leuven ontmanteld. Er komt een nieuwe waterdichting om toekomstige waterinsijpeling en betonrot te voorkomen. Het dienstpad, de pechstrook, middenberm en beide rijstroken worden gerenoveerd. De brugdekvoegen worden hersteld en er komt een nieuwe asfaltlaag. In beide rijrichtingen worden er nieuwe vangrails geïnstalleerd en in de middenberm komen er betonnen geleideconstructies. Al deze aanpassingen zullen de levensduur van de brug verlengen en het rijcomfort voor verkeer op de snelweg verhogen.

Minderhinder-maatregelen: doorsteken middenberm, versmalde rijstroken, snelheidsbeperking

Tijdens de werkzaamheden gelden er tijdelijke minderhinder-maatregelen. Zo kan de aannemer veilig werken en beperken we de hinder voor de weggebruiker.

De doorsteken in de middenberm worden ‘s nachts aangelegd, van 13 tot 18 maart. Er wordt dan telkens maximaal één rijstrook per rijrichting ingenomen waardoor doorgaand verkeer mogelijk blijft.

Tot de zomer wordt verkeer op de E314 richting Leuven dan via de doorsteken in de middenberm over twee versmalde rijstroken aan verlaagde snelheid geleid. Dat kan, zeker tijdens de spitsuren, voor verkeershinder en -vertraging zorgen.

Weersgevoelig
Renovatiewerken aan bruggen zijn zeer weersgevoelig, de planning kan hierdoor nog schuiven.