Overslaan en naar de inhoud gaan

Dit weekend asfaltwerken aan Kiezelstraat x Universiteitslaan Hasselt

Dit weekend asfaltwerken aan Kiezelstraat x Universiteitslaan Hasselt

Het Agentschap Wegen en Verkeer vernieuwt dit najaar het kruispunt van de Universiteitslaan (N702) met de Kiezelstraat, op de grens van Hasselt en Diepenbeek. Deze aanpassingen zullen de veiligheid voor alle weggebruikers verhogen en de verkeersdoorstroming op het kruispunt verbeteren. Vanaf morgenavond vinden er asfalteringswerken plaats, waarbij de Kiezelstraat aan beide zijden wordt afgesloten. Eind volgende week is het vernieuwde kruispunt klaar.

De werken aan het kruispunt van de Universiteitslaan (N702) met de Kiezelstraat verliepen volgens planning, ondanks de coronamaatregelen. Straks moet het kruispunt een veiligere, meer overzichtelijke plek zijn voor alle weggebruikers. Zo komen er slimme verkeerslichten voor een betere doorstroming. Een veilige dubbelrichtingsoversteek voor voetgangers en fietsers sluit straks aan op het door Stad Hasselt aan te leggen fietspad richting Godsheide. Langere afslagstroken en bypassen richting de Kiezelstraat scheiden het doorgaand en plaatselijk verkeer sneller van elkaar.

Meteen werd langsheen de Universiteitslaan het fietspad over een afstand van zo’n 200m verhoogd. Samen met de aanleg van een bufferbekken moet dat er het probleem van wateroverlast aanpakken.

Asfalteringswerken in weekend van 13 november
Tijdens het komende weekend van 13 november asfalteren we de toplaag van de nieuwe weginfrastructuur. Dat gebeurt gefaseerd. Op die manier kan autoverkeer op de Universiteitslaan de werken voorbijrijden over één rijstrook in elke richting, via doorsteken in de middenberm. De Kiezelstraat is aan beide zijden afgesloten vanaf vrijdagavond 13 november, tot minstens zaterdagavond 14 november.

Het fietspad langs de Universiteitslaan blijft ook tijdens de asfaltwerken in gebruik voor voetgangers en fietsers. Zij kunnen de Universiteitslaan oversteken via tijdelijke verkeerslichten.

Na dit weekend zijn beide zijden van de Kiezelstraat weer rechts in en rechts uit toegankelijk. Nog tot het einde van de week blijft de middenberm dicht om de laatste details af te werken en de nieuwe lichtenregeling grondig te testen. 

Tijdens deze laatste week werken op het kruispunt zal er nog wat verkeershinder zijn buiten de spitsuren. Zo worden er ook ‘s nachts nog detectielussen geslepen in het wegdek, voor de werking van de verkeerslichten.

Slimme lichten gekoppeld in het voorjaar
Tegen eind volgende week is het nieuwe kruispunt klaar. De nieuwe verkeerslichtenregeling wordt de eerste dagen en weken geobserveerd en bijgestuurd indien nodig. Tegen het voorjaar 2021 worden de slimme verkeerslichten van de vier kruispunten in de omgeving op elkaar afgestemd (Kiezelstraat, Via Media x Trichterheideweg, Grote Ring, Voorstraat). 

Opgelet: deze werken zijn zeer afhankelijk van werf- en weersomstandigheden. De planning kan dus nog wijzigen.