Overslaan en naar de inhoud gaan

Diest: Vernieuwing kruispunt Citadellaan en Fort Leopoldlaan start maandag 15 februari

Diest: Vernieuwing kruispunt Citadellaan en Fort Leopoldlaan start maandag 15 februari

Wegen en Verkeer onderbreekt bij het begin van de krokusvakantie de ring rond Diest aan het kruispunt van de Citadellaan met de Fort Leopoldlaan. Het verouderde wegdek van het kruispunt krijgt een totaalrenovatie, waardoor het volledige kruispunt wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Een omleiding is voorzien over de ring via de Omer Vanaudenhovelaan en Commissaris Neyskenslaan. De werken voor de vernieuwing van het kruispunt van de Citadellaan (R26) met de Fort Leopoldlaan (N127) starten maandag 15 februari en duren tot begin april.

Totaalrenovatie voor kruispunt Citadellaan x Fort Leopoldlaan x Turnhoutsebaan

De versleten rijweg op het kruispunt van de Fort Leopoldlaan, de Citadellaan en de Turnhoutsebaan is aan vervanging toe. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) breekt de verharding op tot op de onderfundering en bouwt het kruispunt weer helemaal op. De inrichting van het kruispunt blijft behouden: aan rij- en afslagstroken, verkeerseilanden en verkeerslichten wijzigt dus niets.

 

Kruispunt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer vanaf 15 februari tot begin april

Het volledige kruispunt wordt afgesloten en het gemotoriseerd verkeer wordt omgeleid over de ring rond Diest via de Omer Vanaudenhovelaan (Provinciedomein Halve Maan) en Commissaris Neyskenslaan (Citadelpark/Politie Demerdal). De fietspaden aan de buitenzijde van de rijweg (binnenbocht) vallen niet in de werfzone. Met de fiets of te voet kan je de werfzone dus wel passeren.

 

Ook hinder op de Citadellaan tussen Diestersteenweg en Nijverheidslaan

Aan het kruispunt van de Citadellaan met de Steineweg legt AWV momenteel twee veilige fietsoversteekplaatsen aan. Gemotoriseerd verkeer ondervindt aan de werfzone hinder tot eind maart. Daarom raadt het agentschap aan om de omleidingsroute over de ring te volgen van of naar Scherpenheuvel-Zichem/Diestersteenweg (N10) en de Citadellaan te vermijden.

 

Einde herinrichting Turnhoutsebaan in zicht

De totaalrenovatie van dit kruispunt ligt in het verlengde van de werken op de N127 Turnhoutsebaan die op zijn einde lopen. Als het weer geen spelbreker is, rondt AWV de vernieuwing van de Turnhoutsebaan vanaf de Citadellaan tot en met het kruispunt met de Langenberg eind april af. De nieuwe infrastructuur kan dan weer helemaal open voor het verkeer. Daarbij komt meteen een einde aan de omleidingsroutes tussen Diest en Geel.

Met deze werken investeert Wegen en Verkeer in veiligere gewestwegen voor wie er fietst, de bus neemt of met de auto rijdt. Voor meer informatie over alle projecten kan je terecht op: www.wegenenverkeer.be/diest

 

> Bekijk hier alle omleidingsplannen

Achtergrondinfo

De N127 Turnhoutsebaan is een cruciale verbinding tussen Diest en Geel. Het Agentschap Wegen en Verkeer voert sinds september 2019 aan deze gewestweg over een bepaalde afstand vernieuwings- en opknapwerken uit. De herinrichtingswerken, inclusief vernieuwing van nutsleidingen en riolering, vinden plaats vanaf het kruispunt met de Citadellaan tot iets voorbij het kruispunt met de Langenberg. Zowel de boven- als onderbouw van de Turnhoutsebaan wordt volledig aangepakt en vernieuwd. De scherpe bocht krijgt een nieuwe curve zodat hij minder gevaarlijk wordt. Er komen veilige, vrijliggende fietspaden langs beide kanten van de weg en nieuwe bushaltes aan het kruispunt met de Citadellaan en aan de splitsing met de Turnhoutsebaan. Binnen dit project renoveert het agentschap tegelijk de Turnhoutsebaan tussen de Langenberg en de gemeentegrens met Tessenderlo en krijgt ook het kruispunt met de Citadellaan en Fort Leopoldlaan een grondige opknapbeurt.