Overslaan en naar de inhoud gaan

De uitgestoken hand

De uitgestoken hand

Relaties leggen met de OTL Wizard™

In een eerdere editie van deze nieuwsbrief haalden we reeds aan hoe de OTL Wizard Tool een handig hulpmiddel kan zijn om praktisch aan de slag te gaan met de OTL.  In dit artikel willen we dieper ingaan op één van de mogelijkheden van deze tool: het leggen van relaties tussen assets m.b.v. de ‘RelatieWizard’.

De RelatieWizard biedt de mogelijkheid om CSV-, Excel- en SDF-bestanden in te laden en relaties te leggen tussen assets opgenomen in die bestanden. 

De tool leest die bestanden in en lijst de mogelijke relaties op die gelegd kunnen worden tussen de assets. Omdat naast de data ook de OTL of een specifieke subset (deel van de OTL) mee wordt ingeladen, worden de mogelijke opties beperkt tot relaties die ook effectief mogelijk zijn in de OTL of in de specifieke subset. Wil je toch een relatie aanmaken buiten de subset (maar nog steeds binnen de OTL), dan kan je altijd nog gebruikmaken van de manuele ingave: “andere relatie leggen”.

Relaties kan je leggen op basis van de ‘assetnaam’ of ‘assetId’ via de tekstkolommen, of je kan gebruik maken van de weergave van de assets op kaart, indien de data een geometrie van de asset bevat. Elke aangemaakte relatie toont zich bovendien in een handig UML schema, waar je ook kan filteren op relatietype en naam.

De praktijk leert dat het dikwijls gemakkelijker werkt om relaties te leggen tussen assets op basis van hun ‘assetnaam’, in plaats van hun ‘assetId’. Voor elk asset wordt dus best, waar mogelijk, het attribuut “naam” ingevuld.  Als deze is ingevuld, heb je in de RelatieWizard de optie om de naam te tonen in plaats van het assetId. 

Wil je bestaande relaties uit DAVIE op inactief zetten? Dat kan ook. Laadt de relaties mee in met de rest van de asset data en kies voor de optie “relaties op inactief zetten”.

De volgende release van de RelatieWizard staat gepland voor het najaar 2023. Enkele features om naar uit te kijken zijn het ondersteunen van attributen bij relaties en het reduceren van de laadtijd van bestanden en de OTL. Daarnaast zal de hele OTL Wizard Tool binnenkort ook aangestuurd kunnen worden via commando’s, wat ervoor zal zorgen dat gebruikers deze ook verder kunnen integreren in hun interne processen.

Probeer het zelf ook eens: Releases · bertvanovermeir/OTL · GitHub