Overslaan en naar de inhoud gaan

Dampoort Gent onderbroken voor autoverkeer en bussen tijdens paasvakantie

Dampoort Gent onderbroken voor autoverkeer en bussen tijdens paasvakantie

R40/Gent

De werken aan de Dampoort van het Agentschap Wegen en Verkeer gaan de laatste rechte lijn in en veroorzaken nog een laatste keer grote hinder. Tijdens de paasvakantie, van dinsdag 2 april tot maandagochtend 15 april, werkt de aannemer op het Oktrooiplein (R40), ter hoogte van de Zwaaikom en wordt de Dampoort onderbroken voor autoverkeer en bussen van De Lijn van oost naar west en omgekeerd. Voor fietsers en voetgangers is er geen hinder. Het goede nieuws is dat de ergste hinder na de paasvakantie echt wel geleden is en dat de werken midden mei volledig afgerond moeten zijn.

Oost-westas Dampoort tijdens paasvakantie onderbroken

Sinds 2021 werkt het Agentschap Wegen en Verkeer op de Dampoort in Gent. De verkeersstromen worden volledig aangepast, de bushaltes op het Antwerpenplein worden vernieuwd en de fiets- en voetpaden worden breder en comfortabeler. Nu zitten de werken in de laatste rechte lijn: tijdens de paasvakantie van dinsdag 2 april tot maandag 15 april werkt de aannemer op het Oktrooiplein (R40), ter hoogte van de Zwaaikom om nog delen nieuwe weginfrastructuur aan te leggen en de aansluiting te maken met de bestaande wegenis. Om die werken uit te voeren is de volledige breedte van de rijweg nodig en wordt de oost-west as van de Dampoort volledig onderbroken voor gemotoriseerd verkeer en bussen van De Lijn. Verkeer van de Kasteellaan naar Dok-zuid (en omgekeerd) en verkeer tussen de Koopvaardijlaan en het Antwerpenplein blijft wel nog mogelijk.

Gemotoriseerd verkeer en bussen volgen omleidingen

Gedurende de paasvakantie zal het gemotoriseerd verkeer dat normaal gezien de oost-westbeweging maakt (of omgekeerd) omrijden via de R4, de E17 en de Brusselsesteenweg (N9). Ook verkeer van en naar Meulestede en Muide rijdt om. 

De dienstregeling van de bussen van De Lijn wijzigt ook grondig tijdens de paasvakantie: er kunnen geen bussen voorbij Dampoort rijden. Meer informatie over de dienstregeling van de verschillende lijnen lezen reizigers aan de affiches aan hun halte of op www.delijn.be/werken-dampoort

Geen omleidingen voor fietsers en voetgangers

Voor fietsers en voetgangers in de buurt van Dampoort is er geen hinder tijdens de paasvakantie. De nieuwe voet- en fietspaden rondom het Antwerpenplein werden in januari al volledig afgewerkt. Fietsers tussen de Kasteellaan (R40) en de Land van Waaslaan (N70) rijden wel langs de fietsenstalling van het station Gent-Dampoort. Zo kunnen ze zich veilig verplaatsen terwijl de aannemer werkt op het Oktrooiplein.

Handelszaken bereikbaar

Ondanks de gewijzigde verkeerssituatie blijven handelaars en ondernemingen op en rond de dampoort bereikbaar voor hun klanten. AWV en de handelaars zullen dit ook benadrukken met een affichecampagne die volgende week van start gaat.

Werken na paasvakantie

Als alles vlot verloopt, zijn de werken van fase 7 achter de rug tegen het einde van de paasvakantie, maandag 15 april. Daarna gaat de aannemer nog aan de slag met de laatste werken rondom het Antwerpenplein en de Zwaaikom. Zo wordt het zuidelijk busstation afgewerkt, net als de verkeerseilanden, de fietspaden en de wadi ten noorden van het busstation. Ten slotte worden de verkeersborden ook geplaatst en worden de voetpaden afgewerkt. 

Tijdens deze afwerkingen zal er plaatselijk hinder zijn, en wordt er hier en daar nog een rijstrook ingenomen. Deze innames zullen buiten de spits plaatsvinden. De grote hinder is dan echter voorbij.

Alle werken aan Dampoort duren, als alles vlot verloopt, nog tot midden mei.