Overslaan en naar de inhoud gaan

Conflictvrije lichtenregeling voor kruispunt Mechelsesteenweg (N1) met Belgiëlei/Koningin Elisabethlei (N155) in Antwerpen vanaf 25 januari

Conflictvrije lichtenregeling voor kruispunt Mechelsesteenweg (N1) met Belgiëlei/Koningin Elisabethlei (N155) in Antwerpen vanaf 25 januari

Op woensdag 25 januari schakelt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) het kruispunt van de Mechelsesteenweg (N1) met de Belgiëlei en de Koningin Elisabethlei (N155) in Antwerpen om naar een volledig conflictvrije lichtenregeling. De verkeerslichten op het kruispunt worden daarvoor tijdelijk stilgelegd, van 09.00 tot 16.00 uur. De lokale politie zal tijdens de indienstname de verkeersafwikkeling in goede banen leiden. De nieuwe verkeerslichtenregeling maakt het kruispunt veiliger voor de actieve weggebruiker en verbetert de doorstroming van het openbaar vervoer. De overschakeling past in het kader van de uitrol van de Verkeerslichtencoördinatiecomputer, kortweg VLCC. Die computer neemt stapsgewijs de aansturing van 360 verkeerslichten over in en rond Antwerpen.

Om de verkeersveiligheid op het kruispunt van de N1 met de N155 te verhogen, past AWV de lichtenregeling aan op 25 januari. Momenteel hebben gemotoriseerd verkeer, fietsers en voetgangers vaak gelijktijdig groen op bepaalde takken van het kruispunt, wat tot onveilige situaties kan leiden. Daarom worden enkele ingrepen uitgevoerd om het gemotoriseerd verkeer apart van de actieve weggebruikers doorgang te verlenen. Op bepaalde tijdstippen van de dag kunnen de wachttijden voor het gemotoriseerd verkeer oplopen.

Conflictvrije links- en rechtsafbeweging en extra doorgangsfases voor tram

Concreet maken drie ingrepen het kruispunt volledig conflictvrij. Ten eerste plaatst AWV een extra verkeerslicht voor het gemotoriseerd verkeer dat van de Mechelsesteenweg rechtsaf wil slaan naar de Belgiëlei. Zo kunnen voetgangers en fietsers in alle veiligheid het kruispunt oversteken wanneer het autoverkeer rood krijgt.

Tegelijk wordt de linksafbeweging van de Mechelsesteenweg naar de Koningin Elisabethlei aangepakt. Het fietsverkeer en de voetgangers krijgen aan de oversteek van het Harmoniepark naar het Koning Albertpark afzonderlijk groen van het autoverkeer dat de Koningin Elisabethlei inslaat. Op deze oversteek voorziet de aannemer drukknoppen. Zo kan de actieve weggebruiker flexibeler groen krijgen. Dat is vooral interessant tijdens verkeersluwe momenten, bijvoorbeeld tussen 20.00 en 07.00 uur.

Tot slot heeft ook het openbaar vervoer voordeel bij de nieuwe lichtenregeling: trams kunnen ter hoogte van het kruispunt extra doorgangsfases oproepen om de wachttijden zo kort mogelijk te maken en een vlotte doorstroming te garanderen. Dat werkt aan de hand van lussen in het wegdek en apparatuur aan de onderkant van de trams.

Indienstname kruispunt onder politiebegeleiding

Omdat de verkeerslichten op het kruispunt tijdens de indienstname worden uitgeschakeld, zal de lokale politie de verkeersafwikkeling in goede banen leiden. Dat gebeurt tussen 09.00 en 16.00 uur. Weggebruikers worden uitdrukkelijk gevraagd om de instructies van de politie nauwgezet op te volgen. Alle takken van het kruispunt zullen steeds toegankelijk zijn voor autoverkeer, fietsers en voetgangers. Ook het openbaar vervoer ondervindt geen hinder.

Meer info

Meer info over de VLCC is steeds beschikbaar via deze webpagina.