Overslaan en naar de inhoud gaan

Comfortabel fietsen langs Nieuwe Mechelsesteenweg door vernieuwd fietspad: werken in herfstvakantie

Comfortabel fietsen langs Nieuwe Mechelsesteenweg door vernieuwd fietspad: werken in herfstvakantie

Het Agentschap Wegen en Verkeer voert vanaf maandag 28 oktober herstellingswerken uit aan een deel van het fietspad langs de Nieuwe Mechelsesteenweg (N26) in Leuven. De klinkers worden vervangen door asfalt. Fietsers gebruiken het fietspad aan de overkant van de weg en autoverkeer rijdt langs de werken op één rijstrook. De werken duren volgens de huidige planning 4 dagen, tot en met donderdag 31 oktober.

Fietspad in asfalt

Het fietspad richting Mechelen wordt vernieuwd tussen de afrit van de ring rond Leuven (R23) en zijstraat Kareelveld. Het fietspad bestaat hier vandaag uit klinkers die in slechte staat zijn. Daarom worden de klinkers eerst opgebroken, om het fietspad daarna opnieuw aan te leggen met een asfaltverharding. Zo is het na de werken weer comfortabel fietsen. Wegen en Verkeer plant ook een grote herinrichting van de gewestweg in deze zone, waarvoor de ontwerpplannen nog in opmaak zijn. Deze verbetering wordt alvast uitgevoerd in afwachting van de herinrichting van de volledige omgeving. 

Lees meer over de studie naar de herinrichting

Fietspad en rechterrijstrook niet beschikbaar tijdens werken

Om de hinder zoveel mogelijk te beperken, werkt Wegen en Verkeer in de verkeersluwere herfstvakantie. De Nieuwe Mechelsesteenweg blijft open voor het verkeer, maar het is noodzakelijk om naast het fietspad ook de rechterrijstrook in te nemen. Bestuurders richting Mechelen rijden daardoor enkel over de linkerrijstrook. Richting Leuven is geen hinder en ook de op- en afritten van de Leuvense ring en de zijstraat Kareelveld blijven open. Fietsers en voetgangers steken net voor en na de werfzone over via de zebrapaden aan de verkeerslichten en passeren de werfzone aan de overkant. Het fietspad richting Leuven wordt tijdelijk een tweerichtingsfietspad. Bussen van De Lijn kunnen door de werken vertraging oplopen. Reizigers plannen daarom hun route best op voorhand via delijn.be/routeplanner. 

Actuele informatie over de werken

Betere fietsinfrastructuur in heel Vlaanderen

Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) investeert historisch hoge bedragen in veilige en comfortabele fietspaden. In 2021, 2022 en 2023 ging het om respectievelijk 200, 181 en 176 miljoen euro.

Sinds 2022 werken we aan 200 fietswerven over heel Vlaanderen. Ook onderhouden we vaker onze fietspaden met nieuwe markeringen, extra veegbeurten of het scheren van hagen. De inspanningen zorgden voor een beter fietsrapport met hogere scores op veiligheid en comfort van fietspaden tegenover het vorige meetjaar.