Overslaan en naar de inhoud gaan

Carpoolparking Walshoutem (E40) meer dan dubbel zo groot, steenweg veiliger

Carpoolparking Walshoutem (E40) meer dan dubbel zo groot, steenweg veiliger

Na drie maanden werken kunnen pendelaars - meer dan voordien - opnieuw gebruikmaken van de carpoolparking aan de E40 in Walshoutem. De parking kreeg een nieuwe toegang en werd uitgebreid met 55 parkeerplaatsen. Er is nu in totaal plaats voor 90 wagens. Het Agentschap Wegen en Verkeer maakte in een beweging ook de kruispunten aan de op- en afritten veiliger en legde over een afstand van achthonderd meter nieuwe, veilige fietspaden aan. De rijweg voor auto’s kreeg ten slotte over een afstand van 800 meter een nieuwe laag asfalt. Wegen en Verkeer verwelkomde op 5 oktober de eerste gebruikers van de carpoolparking met een ontbijt. Gino Debroux, de burgemeester van Landen, was ook aanwezig. 

>> foto's (© Agentschap Wegen en Verkeer/Kris Van de Sande) 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Dankzij een investering van 1,2 miljoen euro kunnen 55 extra voertuigen hier parkeren. Door de waterdoorlatende verharding van grasbetondallen en een aangepaste fundering, kan het water efficiënter afgevoerd worden, om overstromingen bij zware regenval te vermijden. Daarnaast moeten ook de veiligere en verbrede fietspaden zorgen voor een stimulans om te kiezen voor duurzame alternatieven. Met de uitbreiding en de vernieuwing stimuleren we carpooling, en dat om onze afgelegde voertuigkilometers en zo ook onze uitstoot te verminderen. Ten slotte kreeg de E40 over een afstand van 3,3 km een nieuw wegdek.”

Vlotter en veiliger in- en uitrijden

Vroeger kon je de parking alleen maar rechts in- en uitrijden. Dat was omslachtig als je bijvoorbeeld vanuit Walshoutem de parking wilde inrijden of ‘s avonds de parking wilde verlaten om richting Hannuit te rijden. Die omrijbewegingen zijn verleden tijd, nu het Agentschap Wegen en Verkeer de weginrichting aan het op- en afrittencomplex verbeterd heeft. Je kan nu in alle veiligheid alle kanten uit.

Druk gebruikte parking

De carpoolparking van Walshoutem werd voor de werken druk gebruikt. De 35 parkeerplaatsen die hij voor de werken telde, werden op een gemiddelde werkdag vrijwel altijd allemaal gevuld. Daarom heeft Wegen en Verkeer de parking uitgebreid met nog eens 55 plaatsen. Er zijn ook twee parkeerplaatsen voor personen met een handicap. Het agentschap vernieuwde ten slotte ook de fietsenstalling.   

Veilig fietsen langs de Steenweg op Sint-Truiden (N80)

De fietspaden langs de Steenweg op Sint-Truiden zijn tegelijk vanaf de grens met het Waalse Gewest tot aan de eerste bebouwing langs de gewestweg opnieuw aangelegd. “Aan beide kanten van de weg liggen nu brede, gescheiden fietspaden. Samen met de vernieuwde fietsenstalling willen we combimobiliteit stimuleren. Zo kan je veilig met de fiets naar de carpoolparking, om vandaaruit verder mee te rijden met een collega”, aldus minister Peeters. De gewestweg zelf kreeg ten slotte over een afstand van 800 meter een nieuwe laag asfalt. 

Bufferbekken onder carpoolparking

Meer parkeerplaatsen betekent meer verharding, en dat past niet in de doelstellingen rond duurzaamheid van het Agentschap Wegen en Verkeer, de beheerder van de carpoolparking. Daarom legde het agentschap de nieuwe parkeerplaatsen aan in een waterdoorlatende verharding van grasbetondallen en een aangepaste fundering. Regenwater kan zo makkelijk via het gras in de ondergrond sijpelen. Onder de fundering ligt een bufferbekken en een systeem voor vertraagde afvoering van water. Dat is belangrijk, omdat zo overstromingen bij zware regenval worden vermeden. Enerzijds vangt het bufferbekken het water op zodat het rustig in de grond kan infiltreren en niet meteen naar de riolering loopt. Anderzijds blijft een deel van het bekken leeg, zodat er bij harde buien genoeg ruimte is om veel water op te vangen.

>> fiche met meer informatie over het bufferbekken onder de carpoolparking en de waterdoorlatende verharding

Ook onderhoud voor E40

Deze zomer gaf het Agentschap Wegen en Verkeer ook al de E40 in Walshoutem over een afstand van 3,3 km een onderhoud. Een aannemer herstelde eerst het betonnen wegdek en legde er daarna een laag asfalt bovenop. Het nieuwe wegdek is niet alleen goed nieuws voor de automobilisten op de E40. Het asfalt is ook een stuk stiller dan de betonplaten waar er vroeger over gereden werd.