Overslaan en naar de inhoud gaan

Campus Gasthuisberg wordt vlotter bereikbaar met bus en fiets

Campus Gasthuisberg wordt vlotter bereikbaar met bus en fiets

Sinds 2022 is het Agentschap Wegen en Verkeer samen met De Lijn, UZ Leuven en KU Leuven aan de slag op campus Gasthuisberg van UZ Leuven. De campus wordt beter bereikbaar voor openbaar vervoer en fietsers. Op 3 juni wordt de gloednieuwe busbaan tijdelijk in gebruik genomen door auto’s en later fietsers. 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Annick De Ridder: "UZ Leuven is niet alleen een toonaangevend ziekenhuis, maar ook een van de grootste werkgevers in onze regio en een sterke economische speler. Met deze mobiliteitsinvesteringen versterken we de bereikbaarheid van campus Gasthuisberg en ondersteunen we haar rol als aantrekkingspool voor talent, zorg en innovatie. De werken gaan goed vooruit en brengen ons stap voor stap dichter bij een campus die vlot en veilig bereikbaar is voor patiënten, bezoekers én de duizenden medewerkers die hier dagelijks actief zijn."

Toegankelijk tijdens werken
Het ziekenhuis moet tijdens de werken altijd toegankelijk blijven voor bezoekers en medewerkers, daarom worden de werken opgedeeld in kleine fases. Vanaf dinsdag 3 juni gaat de volgende fase van start en wordt er gewerkt aan de rijweg voor auto’s en het nieuwe fietspad. Het doorgaand verkeer zal tijdens die fase tijdelijk gebruik maken van de busbanen over de nieuwe busperrons. De bussen blijven voorlopig de haltes aan Toegang Oost gebruiken. 

Alle informatie over hinder via UZ Leuven


Ruimte voor meer bussen 

Campus Gasthuisberg is een belangrijk knooppunt voor het Leuvense openbaar vervoer. Daarom investeert Wegen en Verkeer in ruime en comfortabele bushaltes met verhoogde capaciteit. De veiligheid van fietsers en voetgangers op de campus gaat er ook op vooruit met vrijliggende fietspaden en rechtstreekse verbindingen tussen de bushaltes en de toegangen van het ziekenhuis. 

Meer plaats voor fietsers en voetgangers
De twee nieuwe busperrons zijn grotendeels klaar. Op de busbanen van in totaal acht meter breed staan in de twee rijrichtingen bushaltes waar bussen elkaar veilig kunnen passeren. Aan elk station kunnen drie bussen achter elkaar halthouden. Zo verhoogt de capaciteit voor de reizigers ten opzichte van vandaag. De perrons zijn breed genoeg, zodat reizigers comfortabel en veilig kunnen op- en afstappen. Tussen de bushaltes en de ingangen van het ziekenhuis worden twee voetgangersbruggen gebouwd van zo’n 20 meter lang. Onderaan de bushaltes komen fietsenstallingen met zo’n 2200 plaatsen voor bezoekers en medewerkers. 

Geluidsschermen
Er wordt ook aan de buurtbewoners gedacht. Geluidsschermen tussen de busperrons en de woningen beperken de geluidshinder. Rondom de geluidsschermen komen bomen en klimplanten voor een groenere en aangenamere omgeving. 

Einde werken voorzien in voorjaar 2026
Het komende jaar wordt er verder gewerkt aan de fietsenstallingen, het nieuwe fietspad, de voetgangersbruggen en het wegdek voor gemotoriseerd verkeer. UZ Leuven geeft de hoofdingang en de vroegere spoedgevallendienst een groener aanzicht. Er komt ook een Hoppinpunt waar reizigers vlot kunnen overstappen op verschillende vervoersmiddelen. De werken zijn, volgens de huidige planning, klaar in het voorjaar van 2026. 

Bekijk de video