Overslaan en naar de inhoud gaan

Brugrenovatie op Klaverblad Lummen van Antwerpen naar Nederland vanaf 20 maart tot Hemelvaart

Brugrenovatie op Klaverblad Lummen van Antwerpen naar Nederland vanaf 20 maart tot Hemelvaart

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) renoveert één van de bruggen op het verkeersknooppunt in Lummen. Het gaat om de brug die het verkeer op de E313 komende uit Antwerpen naar de E314 richting Nederland leidt. De waterdichting, dienstpaden en asfaltlaag worden er vanaf maandag 20 maart 2023 vernieuwd om de levensduur en het rijcomfort van de brug te verhogen. Er zal hinder zijn voor het verkeer, dat aan vertraagde snelheid over de pechstrook moet rijden. De werken worden bij gunstige weersomstandigheden in het verlengd weekend van O.L.H. Hemelvaart afgerond. Dan wordt de brug ook 4 dagen afgesloten. 

Nieuwe waterdichting, dienstpaden en asfalt voor snelwegbrug E313 - E314

Het brugdek in de verkeerslus E313 naar E314 in Lummen wordt gedeeltelijk gerenoveerd. Eerst worden de dienstpaden, links en rechts van de brug, volledig opgebroken om de waterdichting te kunnen vernieuwen. Waterinsijpeling veroorzaakt op langere termijn betonrot en dat tast de stabiliteit en levensduur van de brug aan. De renovatie dringt zich dus nu op. Vangrails en verlichtingspalen worden erna zorgvuldig teruggeplaatst. Deze werken zullen een 6-tal weken duren. 

Na de werken aan de dienstpaden, is het brugdek aan de beurt tijdens het weekend van O.L.H. Hemelvaart. De wegverharding en waterdichting worden verwijderd om een nieuwe waterdichting met beschermlaag en watergreppel aan te brengen. Vervolgens werkt men aan de brugvoeg, wegverharding en bijhorende markeringen. Ook de compoundvoegen onder de bovenbruggen worden vervangen. In het verlengde van de brug, wordt de asfalt ook nog plaatselijk vernieuwd. Om deze werken uit te kunnen voeren, wordt de brug 4 dagen lang volledig afgesloten.

Deze renovatiewerken zullen de levensduur van de brug, het rijcomfort en de veiligheid voor verkeer op het Klaverblad bevorderen.

Minderhinder-maatregelen: verlaagde snelheid, aangepaste rijstroken, afsluiting en omleiding op maandagnacht 20 maart en tijdens Hemelvaartweekend

Tijdens de werkzaamheden gelden er tijdelijke minderhinder-maatregelen. Zo kan de aannemer veilig werken en beperken we de hinder voor de weggebruiker.

In de nacht van maandag 20 op dinsdag 21 maart dient er werfsignalisatie geplaatst te worden. Hierdoor zal het verkeer op de E313, komende uit Antwerpen richting E314 Genk/Aken, ‘s nachts enkele uren omgeleid worden via afrit 26bis Industrie Zolder-Lummen. 

Diezelfde omleiding wordt opnieuw ingevoerd tijdens het Hemelvaartweekend van 18 t.e.m. 21 mei. Dat kan voor verkeershinder en -vertraging op de snelweg en omleidingsroute zorgen.

Vanaf 21 maart wordt doorgaand verkeer over de pechstrook geleid en is de rijstrook gedeeltelijk afgesloten. Vanaf 18 april wordt de rijweg terug opengesteld en de pechstrook afgesloten. Er geldt van 20 maart tot begin mei een snelheidsbeperking van 50 km/uur in de werfzone. Mogelijk is er tijdelijk geen verlichting op de brug.

Om de hinder te beperken, wordt deze brugrenovatie ook afgestemd op de werken aan de spitsstroken op de E313 tussen Lummen en Ham en de werken aan de spoorwegbrug in Lummen.

Weersgevoelig
Renovatiewerken aan bruggen zijn zeer weersgevoelig, de planning kan hierdoor nog schuiven.