Overslaan en naar de inhoud gaan

Bredere fietspaden en meer groen: Wegen en Verkeer pakt Rijksweg (N36) in Izegem aan vanaf 9 september

Bredere fietspaden en meer groen: Wegen en Verkeer pakt Rijksweg (N36) in Izegem aan vanaf 9 september

De Rijksweg (N36) in Izegem ondergaat het komende jaar een grondige transformatie. Tussen de rotondes aan de Leenstraat en de Kortrijksestraat krijgt de gewestweg bredere fietspaden, extra groen, een nieuw wegdek en nieuwe bushaltes. De werken starten op maandag 9 september en zullen duren tot het einde van de zomer van 2025. Fietsers, lokaal verkeer en doorgaand vrachtverkeer volgt een omleiding tijdens de werken.

Veilige en groene Rijksweg

De bestaande Rijksweg is verouderd: de fietspaden zijn versleten en het wegdek is aan vernieuwing toe. Met een grondige vernieuwing tussen de Leenstraat en de Kortrijksestraat brengt Wegen en Verkeer daar verandering in: de weg wordt veiliger, groener en moderner. De fietspaden worden twee meter breed, met een groene strook tussen fietsers en auto’s. 

Het wegdek krijgt een nieuwe laag asfalt en er komt een groene middenberm. Daarnaast worden de bushaltes aan de Vlasbloemstraat vernieuwd met een verhoogd perron. Waar nodig plaatst Wegen en Verkeer ook extra rioleringsbuizen zodat regenwater vlot afgevoerd wordt naar de Klijtstraat. De rotondes met de Leenstraat en Kortrijksestraat zijn nog in goede staat, daar verandert er niets.

Werken in fases vanaf 9 september

Om de hinder te beperken, wordt er op de Rijksweg gewerkt in vier fases. Dat betekent dat er niet overal tegelijk gewerkt wordt, maar dat de werfzone opschuift.

Op 9 september start fase 1 van de werken. Dan werkt de aannemer op de weghelft richting Harelbeke tussen de Leenstraat en de Meensesteenweg. Eind november is de andere weghelft aan de beurt en daarna schuift de werfzone op richting Harelbeke. Als alles vlot verloopt, duren de werken tot het einde van de zomer van 2025.

Omleiding voor fietsers, lokaal en doorgaand autoverkeer

Vanaf 9 september is er hinder voor het verkeer. Fietsers en voetgangers richting Harelbeke volgen de omleiding via de fietstunnel onder de Rijksweg, de Minervastraat, het fietspad langs de Aldi, Kardinaal Cardijnlaan, Steenovenstraat, het fietspad langs het stadion, de Sint-Jorisstraat en Burgemeester Vandenbogaerdelaan. Voor fietsers en voetgangers richting Roeselare is er geen hinder. Ook voor reizigers van het openbaar vervoer is er geen hinder: zij plannen zoals steeds hun reis het best via delijn.be/routeplanner of de app van De Lijn.

Lokaal gemotoriseerd verkeer richting Harelbeke volgt een omleiding via de Leenstraat, Kokelarestraat en de Meensesteenweg. Verkeer richting Roeselare kan op de Rijksweg blijven rijden, op een versmalde rijstrook met een snelheidsbeperking van 50 km/u. Doorgaand verkeer en vrachtverkeer (>3,5T) tussen Roeselare en Harelbeke rijdt in beide richtingen om via de R32, N37 (Roeselaarsestraat, Oostlaan en Pittemsestraat), N50 (Brugsesteenweg, Bruggesteenweg, Bruggestraat, De Ring, Kortrijkstraat en Brugsesteenweg) tot aan de N36.

Meer weten?

Alle actuele informatie vindt u op wegenenverkeer.be/izegem