Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouw Verapaz-brug: na paasvakantie starten werken op de Muidelaan

Bouw Verapaz-brug: na paasvakantie starten werken op de Muidelaan

R40 / GENT

De werken aan de Verapaz-brug gaan een belangrijke nieuwe fase in. Vanaf eind april breiden de werken uit naar de Muidelaan. Tussen het kruispunt met de Voormuide en Sint-Salvatorstraat en de bocht naar Dok-Noord krijgt de weg een stevige face-lift met bredere fietspaden, bijkomende verkeerslichten, meer groen, een nieuwe brughelling en plaats voor de tram. Vanaf 15 april starten voorbereidende werken met beperkte hinder. Vanaf 29 april wordt de helft van de rijweg ingenomen en rijdt verkeer in beide richtingen aan 1 kant van de weg. Fietsers worden omgeleid. Deze situatie duurt tot oktober. Dan wisselen de werken van kant.

Facelift

Tijdens de volgende fase werkt de aannemer aan de herinrichting van de Muidelaan, tussen het kruispunt met de Voormuide/Sint-Salvatorstraat en de oude grindbakken langs het Handelsdok. In de toekomst komen er twee rijstroken in elke richting en verkeerslichten aan de in- en uitgang van winkelcentrum Dok Noord. Vanaf de grindbakken zal de weg ook beginnen stijgen om op de brug te kunnen aansluiten. De aansluiting met Dok-Noord is enkel nog voor voetgangers, fietsers, leveringen aan het winkelcentrum en voor de toekomstige tram. Overig gemotoriseerd verkeer is hier niet meer toegelaten. Fietsers krijgen bredere en grotendeels vrijliggende fietspaden en zullen in twee richtingen kunnen oversteken. Er is ook meer ruimte voor groen. Daarnaast wordt er plaats gehouden voor de tram die hier later zal rijden.

Voorbereidende werken tot eind april

Vooraleer fase 2 echt van start gaat, zijn er tussen maandag 15 en zondag 28 april eerst een aantal voorbereidende werken. We verbreden tijdelijk de rijweg en leggen tijdelijke fietspaden aan zodat doorgaand verkeer steeds mogelijk blijft tijdens de werken en we fietsers zo beperkt mogelijk moeten omleiden. Tijdens deze voorbereidende werken is er geen grote hinder voor het verkeer.

Vanaf 29 april verkeer aan één kant van de weg

Om de hinder tijdens de werken aan de Muidelaan (fase 2) te beperken, verlopen de werken in twee deelfases. Op maandag 29 april start fase 2A, waarbij gewerkt wordt aan de noordkant van de Muidelaan, richting Rabot. Voetgangers kunnen steeds langs de werfzone wandelen. Voor fietsers zijn er drie omleidingen, afhankelijk van de bestemming. Gemotoriseerd verkeer rijdt tot slot allemaal op de zuidkant van de weg. Voor verkeer richting Dok-Noord is er slechts 1 rijstrook beschikbaar. Richting Rabot zijn er 2 rijstroken.

Werken aan Muidelaan tot oktober

Wanneer de werken aan fase 2A klaar zijn, start fase 2B. De aannemer werkt dan aan de zuidkant van de Muidelaan, richting Dok-Noord. Deze werken duren wellicht tot april 2025. Tegen mei 2025 moet de noordelijke brug er ook staan en zou verkeer al over één brughelft moeten kunnen rijden.