BOB brengt soelaas voor openbaar vervoer in noorden van Gent
GENT
Het Agentschap Wegen en Verkeer zal een Bijzonder Overrijdbare Bedding of BOB aanleggen voor lijnbussen op de middelste rijstrook van de Zeeschipstraat (N456) in Gent. “Dit zal ervoor zorgen dat het openbaar vervoer op deze drukke verkeersas vlotter doorgang krijgt. Zeker met de verkeershinder door de vele werken in de omgeving zal dit soelaas bieden voor de busreiziger die nu vaak te kampen heeft met lange reistijden. Ook na de werken blijft de busbaan behouden omdat De Lijn meer buslijnen op deze as zal laten rijden bij invoering van het nieuwe vervoersplan”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. De aanleg van de bedding is voorzien op 6 en 7 november. Het verkeer kan steeds passeren maar met hinder.
Vlotter openbaar vervoer op de Zeeschipstraat
Door de werken aan de Meulestedebrug en op de Evergemsesteenweg wordt veel verkeer omgeleid via de Zeeschipstraat. Het openbaar vervoer ondervindt hierdoor veel vertraging. “Om dit te verhelpen zal het Agentschap Wegen en Verkeer een bijzonder overrijdbare bedding (BOB) aanleggen op de Zeeschipstraat (N456). Zo kunnen de bussen vlotter doorrijden. Dit zal een grote verbetering zijn nu, gezien de vele werken in de buurt, maar ook in de toekomst, gezien met het nieuwe net van De Lijn meer bussen via de Zeeschipstraat zullen rijden”, aldus minister Peeters.
Schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Filip Watteeuw: “Met de busbaan op de Zeeschipstraat zal de bus veel vlotter de noordelijke gemeenten en Gent verbinden. Door de vele werken in het noorden van Gent staat de bus er nu mee in de file. Daarnaast rijden vanaf 6 januari, met het nieuwe net van De Lijn, meer bussen permanent via de Zeeschipstraat. Dus ook op lange termijn is dit een goede ingreep voor de busreizigers op deze as. Ik ben echt blij dat we samen met de Minister tot een oplossing zijn gekomen.”
BOB vanaf 7 november
De bijzonder overrijdbare bedding komt op de middelste rijstrook van de Zeeschipstraat die nu deels gebruikt wordt als afslagstrook en als rijstrook. De BOB start vanaf de Spesbroekstraat tot aan het kruispunt met de Meulestedebrug en zal aangegeven worden door markeringen. De markeringswerken zullen worden uitgevoerd op 7 november. De dag ervoor zullen de oude markeringen verwijderd worden. Er wordt gewerkt met mobiele signalisatie en buiten de spitsuren. Verkeer kan de werken steeds passeren zij het met hinder.
Wat is een Bijzonder Overrijdbare Bedding ook alweer?
De bijzonder overrijdbare bedding of BOB wordt aangeduid met het verkeersbord F18 en één of twee brede witte doorlopende strepen of dambordmarkeringen bestaande uit witte vierkanten. De BOB dient enkel voor openbaar vervoer en prioritaire voertuigen bij dringende opdracht. Andere voertuigen mogen de BOB niet gebruiken. Je mag een BOB enkel dwarsen op een kruispunt of om een eigendom te verlaten/bereiken. Je mag er ook gebruik van maken om langs een hindernis op de rijbaan te rijden. Stilstaan en parkeren zijn verboden. De regels zijn dus strikter dan voor een busstrook waar andere voertuigen deze wel mogen gebruiken om aan een volgend kruispunt rechtsaf te slaan.