BIM@AWV - Een digitale tweeling als sleutel tot efficiënter ontwerpen, bouwen en beheren
Sinds 2020 digitaliseren we onze infrastructuurwerken. Een belangrijke stap in dat proces is BIM: Bouwwerk Informatie Management. Door data te verzamelen over onze wegen, kunnen we er met BIM een digitale tweeling van maken. We lichten dit nog even toe in het AWV Activiteitenverslag 2024, in een interview met Timo Nuttens, directeur AIM/BIM van de Afdeling Assetinformatie en Inspecties Weginfrastructuur.

Een digitale tweeling, wat is dat precies?
“De filosofie in de hele bouwsector is dat je nieuwe stukken infrastructuur eerst virtueel en dan pas in het echt bouwt. Dat heeft 2 belangrijke voordelen: je haalt op voorhand fouten uit je ontwerp, waardoor je minder faalkosten en vertragingen op de werf hebt. Projecten worden zo ook efficiënter uitgevoerd. Het positieve resultaat daarvan: minder hinder voor de weggebruikers.”
“Als infrastructuurbeheerder en opdrachtgever is vooral het onderhoud en de exploitatie achteraf belangrijk. Alles wat we realiseren in een project, komt daarom ook binnen in onze assetdatabank. Zo hebben we een digitale kopie van wat buiten staat. Die data gebruiken we dan om onze infrastructuur jarenlang te beheren en te onderhouden. Dat is de basis van goed assetmanagement.”
Hoeveel van de AWV-infrastructuur heeft zo’n digitale kopie?
“We zijn in 2020 met de eerste proefprojecten gestart, zoals Ringpark Zuid in Antwerpen. Ook de 13 belangrijkste AWV-tunnels hebben een digitale kopie, die we gebruiken om ze elke dag te beheren en voor alle geplande renovaties. En we verzamelen die data ook als we een verlichtingspaal of verkeerslicht vervangen. Vorig jaar waren er zo’n 180 BIM-projecten in studie of in uitvoering bij AWV.”
Lopen alle opdrachtnemers dan warm om met BIM te werken?
“Vandaag zit BIM in 1 op de 4 bestekken. We proberen vooral nog kmo’s mee te krijgen. We nemen bijvoorbeeld BIM ook op in kleine projecten, vragen geen referenties en wijzen aan elk project een BIM-ondersteuner toe. Die trekt interne collega’s mee in het verhaal en is het eerste aanspreekpunt van onze opdrachtnemer. We voorzien ook opensourcetooling, zodat opdrachtnemers hun processen en taken kunnen automatiseren.”
Zijn lokale besturen ook mee?
“Lokale besturen vrezen soms dat BIM te complex is of dat niemand ermee vertrouwd is. Daarom zien we gezamenlijke projecten als een ideale introductie: AWV volgt het BIM-luik op, terwijl we lokale besturen uitnodigen om mee te lopen. Zo raken ze vertrouwd met digitaal bouwen en de BIM-methodiek. We stellen ook onze datastandaarden, bestekteksten en technische richtlijnen ter beschikking. Die kunnen ze dan gebruiken of aanpassen aan hun eigen noden.”
Waar staan jullie binnen 10 jaar?
“De fundamenten van goed informatiemanagement liggen er. De komende jaren moeten we vooral onze inventaris vervolledigen, en werk maken van een zo compleet mogelijk digitale kopie van onze wegen én een historiek van inspecties, gebreken en vaststellingen. We zullen dan ook zien dat het een echte meerwaarde is voor onze budget- en langetermijnplanningen. En het is een cliché, maar digitaal bouwen binnen AWV is echt een gezamenlijke inspanning. Als BIM-team kunnen we niets zonder de projectmanagers en collega’s die het in de praktijk brengen. Dankzij hen kunnen we goede data verzamelen en ons assetmanagement verbeteren.”