Overslaan en naar de inhoud gaan

BIM in AWV opdrachten

BIM in AWV opdrachten

BIM in AWV opdrachten

In 2020 werd BIM-gericht en OTL-conform werken door AWV opgenomen in 10% van de gepubliceerde uitvoeringsbestekken en 25% van de gepubliceerde studiebestekken. Samengenomen komt dit neer op 13,6% van onze gepubliceerde bestekken (studie en uitvoering) in 2020. 

 

Voor 2021 stelden we een hoger streefcijfer voorop, nl. BIM opnemen in 20% van onze gepubliceerde uitvoeringsbestekken en 30% van onze gepubliceerde studiebestekken. 

 

We haalden ons streefdoel net niet, maar zetten toch opnieuw mooie stappen vooruit:

  • BIM werd uiteindelijk opnemen in 17,8% van onze gepubliceerde bestekken;
  • In 16,3% van de gepubliceerde uitvoeringsbestekken werd BIM en OTL-conform werken opgenomen;
  • Meer in detail in 14,8% van de gepubliceerde uitvoeringsbestekken voor ervaringsklasse 1 t.e.m. 5 en 19,6% voor de ervaringsklasse 6 of hoger;
  • Voor gepubliceerde studiebestekken zitten we aan 23,1%

 

We leunen dus dicht aan tegen het vooropgestelde streefdoel, in dit toch wel zeer uitzonderlijke relance jaar. We zijn als AWV dan ook heel verheugd en tevreden zoveel BIM-projecten te kunnen publiceren, te kunnen gunnen en op te starten en zo samen met de sector BIM verder te kunnen integreren in infrastructuurprojecten. Daarom bijvoorbeeld vragen we bewust in de meeste projecten nog geen specifieke BIM-ervaring, zodat alle partijen maximaal de kans hebben om al doende te leren.

 

Door het stijgend aantal gepubliceerde BIM-bestekken en aangezien wij als AWV de filosofie ‘eens BIM, altijd BIM’ hanteren (BIM-studieprojecten worden ook als BIM-uitvoeringsproject verder gezet), zullen er de komende jaren steeds meer lopende BIM-projecten in ons portfolio komen te zitten. In 2021 zaten we zo maar liefst aan 78 gegunde of lopende BIM-projecten. 

 

In 2022 willen we deze evolutie verder zetten. We zetten dus dezelfde streefcijfers voorop, namelijk BIM opnemen in 20% van onze gepubliceerde uitvoeringsbestekken en 30% van onze gepubliceerde studiebestekken. Zo blijft iedereen de kans krijgen BIM-gericht te leren werken en blijven we de sector motiveren om BIM verder te implementeren.

 

infografic_BIM2021_ambitie2022