Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijkomende fietsoversteekplaats aan Hoogbaan en Heerstraat op de Rijksweg (N78) in Dilsen-Stokkem

Bijkomende fietsoversteekplaats aan Hoogbaan en Heerstraat op de Rijksweg (N78) in Dilsen-Stokkem

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werkt vanaf maandag 5 december 2022 aan een veilige fietsoversteekplaats op de Rijksweg (N78) in Dilsen-Stokkem, ter hoogte van de kruising Hoogbaan en Heerstraat. De nieuwe fietsoversteekplaats zal de wegen van fietsers en vrachtverkeer komende van Elerweerd beter scheiden en zorgen voor een veiligere oversteek. Zo wordt een knelpunt op een belangrijke schoolroute aangepakt en kunnen kinderen in deze omgeving veiliger met de fiets naar school gaan. De uitvoering van de werken duurt 2 weken.

Veilige en comfortabele schoolroutes in Vlaanderen

In 2021 brachten steden en gemeenten meer dan 800 knelpunten op schoolroutes langs gewestwegen in kaart. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) verbetert op deze locaties in heel Vlaanderen de veiligheid en het comfort voor fietsers en voetgangers. We doen dat door de zichtbaarheid te verbeteren, obstakels weg te nemen of lichtenregelingen aan te passen. Zo wordt het veiliger en comfortabeler stappen en fietsen naar school.

Extra oversteekplaats voor fietsers op Rijksweg van Rotem naar Elen

AWV legt een nieuwe fietsoversteek met dubbelrichtingsverkeer op de Rijksweg in Dilsen-Stokkem aan om de verbinding tussen de Hoogbaan en de Heerstraat te beveiligen. Deze nieuwe oversteek komt aan de noordzijde van het verkeersplein. Om de oversteekplaats in de groene middenberm te bereiken wordt het fietspad vanuit de Hoogbaan ook aangepast naar een tweerichtingsfietspad. 

Met deze aanpassingen worden de wegen van het fiets- en vrachtverkeer op deze locatie gescheiden en kunnen zwakke weggebruikers zich veiliger in alle richtingen verplaatsen.

De werken starten maandag 5 december en zullen ongeveer 2 weken duren.

Dubbelrichtingsfietspad vanaf Glazentrapstraat richting Dilsen-Stokkem

Gelijktijdig wordt het fietspad van de Rijksweg in Dilsen-Stokkem, ter hoogte van de Glazentrapstraat, verbreedt naar een dubbelrichtingsfietspad. De pechstrook op de N78 wordt hiervoor gedeeltelijk opgeheven en tussen het fietspad en de rijweg wordt een groene zone aangelegd om de scheiding nog duidelijker en veiliger te maken voor actieve weggebruikers. De werken stonden eerder midden augustus gepland, maar worden nu samen met de werken aan de bijkomende fietsoversteekplaats verderop uitgevoerd.

Minderhinder-maatregelen: omleiding via Stationsstraat, fietsverkeer langs de werfzone

Tijdens de werkzaamheden aan de fietsoversteekplaats gelden er tijdelijke minderhinder-maatregelen. Zo kan de aannemer veilig werken en beperken we de hinder voor de weggebruiker. 

Gemotoriseerd verkeer volgt, buiten de spitsuren, kortstondig een omleiding via de Stationsstraat. Na de dagwerkzaamheden wordt de rijweg telkens weer opengesteld voor doorgaand verkeer. Woningen en handelszaken in de werfzone blijven bereikbaar.

Fietsverkeer volgt een lokale omleiding langs de werfzone om de nieuwe oversteekplaats te bereiken. 

Voor de werken aan het dubbelrichtingsfietspad t.h.v. de Glazentrapstraat blijft de hinder beperkt tot een lokale omleiding voor fietsverkeer en mogelijk een aangepaste rijstrook voor gemotoriseerd verkeer.

Weersgevoelig
Opgelet: wegenwerken zijn steeds afhankelijk van werf- en weersomstandigheden. Bij regenweer kan de huidige planning nog wijzigen.