Overslaan en naar de inhoud gaan

AWV waarschuwt voor kans op gladheid tot maandagochtend

AWV waarschuwt voor kans op gladheid tot maandagochtend

Na de sneeuwval in delen van Vlaanderen afgelopen nacht, nadert een nieuwe neerslagzone met winterse neerslag vanuit het noordwesten. In de vroege avond en de nacht van zondag op maandag gaat het mogelijks vriezen aan de grond, wat in combinatie met winterse neerslag voor gevaarlijke situaties kan zorgen. AWV waarschuwt weggebruikers om uitermate voorzichtig te zijn.

De nieuwe neerslagzone met winterse neerslag is Vlaanderen aan het naderen vanuit het noordwesten. Momenteel zijn de wegdek- en luchttemperaturen nog licht positief, waardoor de neerslag niet lang op de weg zal blijven liggen. De winterse neerslag wordt verwacht de hele nacht te vallen. In de vroege avond en de nacht van zondag op maandag gaan de wegdektemperaturen richting of onder het vriespunt. Deze combinatie kan voor gevaarlijke gladheid zorgen.

De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zorgen dat de wegen preventief gestrooid worden, zodat de eerste sneeuw niet onmiddellijk op de weg achterblijft. Toch zal de (smeltende) sneeuw ervoor zorgen dat dit preventief gestrooid zout na verloop van tijd verdwijnt en nieuwe (ruim-) en strooiacties noodzakelijk zijn. Het is dus opletten als weggebruiker om de weg op te gaan.

Door de verplichting om thuis te werken is de verkeersdrukte tijdens de ochtendspits tegenwoordig minder groot dan gebruikelijk is in niet-coronatijden, maar de weggebruikers die maandagochtend de weg op moeten gaan raadt AWV aan om zeker de actuele verkeersinformatie op de website van het Vlaams Verkeerscentrum (www.verkeerscentrum.be) te raadplegen voor hun vertrek.

Het Agentschap Wegen en Verkeer gebruikte deze winter al 13.600 ton smeltmiddel in de gladheidbestrijding.