Overslaan en naar de inhoud gaan

AWV restaureert arduinen gevelstenen van Antwerpse Sint-Annatunnel

AWV restaureert arduinen gevelstenen van Antwerpse Sint-Annatunnel

De restauratiewerken in de Antwerpse Sint-Annatunnel (voetgangerstunnel) draaien op volle toeren. Als volgende onderdeel zijn de arduinen gevelstenen van de toegangsgebouwen aan de beurt. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) start vanaf woensdag 28 augustus met de restauratie op rechteroever. De stenen worden zorgvuldig verwijderd, in een atelier vakkundig hersteld en vervolgens teruggeplaatst op hun oorspronkelijke locatie. De werken zullen ongeveer een jaar duren, zonder hinder voor de tunnelgebruikers.

Sinds 1997 behoort de Sint-Annatunnel tot het bouwkundig en industrieel erfgoed van Antwerpen. De afgelopen jaren vonden al heel wat ingrijpende onderhouds- en restauratiewerken plaats. Ook de meer dan 90 jaar oude arduinen gevelstenen zijn aan herstelling toe. AWV restaureert de tegels van de verschillende pilaren. Er wordt gestart met het tunnelgebouw op rechteroever. Het gebouw op linkeroever komt in een latere fase aan de beurt. Het gaat over 14 zuilen in totaal die het agentschap volledig zal strippen. De bestaande tegels worden vakkundig verwijderd en naar een gespecialiseerd atelier gebracht voor herstel. Nadien plaatst AWV de arduinsteen zorgvuldig terug tegen de buitengevel. De volledige restauratie gebeurt met respect voor het erfgoedkundig aspect van de tunnel, volgens de richtlijnen van het Agentschap Onroerend Erfgoed. De originele architectuur blijft bewaard en wordt opnieuw tot leven gewekt.

Restauratie duurt één jaar

Vanaf woensdag 28 augustus 2024 haalt AWV de gevelstenen van het toegangsgebouw op rechteroever één voor één van de zuilen. Dat duurt een tiental dagen. Er wordt een omkasting voorzien voor de pilaren om ze te beschermen totdat de tegels worden teruggeplaatst. De volledige restauratie neemt ongeveer één jaar in beslag. Er zal geen hinder zijn voor de tunnelgebruikers. De liften en roltrappen blijven steeds toegankelijk.