Overslaan en naar de inhoud gaan

AWV plaatst bijkomende vangrails op Limburgse snelwegen

AWV plaatst bijkomende vangrails op Limburgse snelwegen

Het Agentschap Wegen en Verkeer start vandaag met de installatie van extra vangrails op verschillende snelweglocaties. Op de E314 komen er meer afschermingen in Genk, Houthalen-Helchteren en Lummen. Ook op de E313 in Hoeselt en Riemst worden rails verlengd en aangepast. Vangrails zorgen ervoor dat onze wegen vergevingsgezinder worden en kunnen zo lichamelijke en materiële schade bij ongevallen inperken. De werken worden vanuit de pechstrook, buiten de spitsuren, uitgevoerd.

In augustus werden er op verschillende locaties al voorbereidende grondproeven uitgevoerd. Nu worden de vangrails effectief geplaatst. Afschermende constructies zoals vangrails vormen nog steeds een obstakel voor de weggebruiker, maar hoe lager de schokindex, hoe botsvriendelijker en dus vergevingsgezinder ze zijn. De rails zullen bij een snelheid van 120 km per uur minder lichamelijke en materiële schade bij ongevallen veroorzaken.

Overzicht afgeschermde locaties

Op deze snelweglocaties worden tot begin november bijkomende vangrails en aanpassingen aan de aanwezige afschermende constructies uitgevoerd:

  • op de E314: in Genk ter hoogte van op- en afrit 31 Genk-Centrum, in Houthalen-Helchteren ter hoogte van afrit 29 en nabij het verkeersknooppunt in Lummen
  • op de E313: in Hoeselt aan kilometerpunt 83.8 en in Riemst nabij de grens met Wallonië

In de week van 9 oktober wordt er op de rotonde aan de Boslaan (N75) x Rijksweg (N78) in Dilsen-Stokkem, ter hoogte van de kruising met zijstraat Haagdoorn, een afschermende constructie voor de elektriciteitskast geplaatst om weggebruikers te beschermen.

Minderhinder-maatregelen: plaatselijke inname pechstrook, bypass rotonde afgesloten

Op de snelweg worden de werken grotendeels vanuit de berm en pechstrook uitgevoerd. Voor doorgaand verkeer is er geen hinder, enkel de pechstroken worden op de verschillende locaties kortstondig ingenomen.

Aan de kruising Boslaan x Rijksweg wordt de bypass van Lanklaar naar Dilsen kortstondig afgesloten. Doorgaand verkeer rijdt dan op de rotonde richting Dilsen. De aantakking van Haagdoorn op de bypass wordt eveneens afgesloten. Voetgangers en fietsers worden via Haagdoorn omgeleid. Er geldt ook een snelheidsbeperking van 50 km/uur in de werkzone.