Overslaan en naar de inhoud gaan

Archeologisch onderzoek voor ombouw N49 tot autosnelweg in Damme

Archeologisch onderzoek voor ombouw N49 tot autosnelweg in Damme

Vanaf midden maart start ADEDE in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer met archeologisch onderzoek naar aanleiding van de eerste deelfase van de geplande werken om de N49 om te bouwen tot autosnelweg, namelijk vanaf de Damweg tot aan het Leopoldkanaal in Damme. De werken van het archeologisch onderzoek zullen drie weken duren en geen hinder veroorzaken op de N49. 

Archeologisch onderzoek

Vanaf midden maart zullen op verschillende onteigende percelen langsheen de N49 proefsleuven worden gemaakt om na te gaan of er archeologische artefacten aanwezig zijn op de onteigende terreinen. De archeologen verwachten geen grote vondsten. 

Eigenlijke werken

“De huidige expresweg tussen Antwerpen en de kust dateert van de jaren ‘70. Om die weg veiliger en vlotter te maken zal die worden omgebouwd tot een autosnelweg. Dit gebeurt in verschillende deelprojecten. Het eerste deelproject dat in uitvoering gaat in West-Vlaanderen is dat op grondgebied Damme, vanaf de Damweg tot aan het Leopoldkanaal. Op dit moment loopt de aanbestedingsprocedure om een aannemer aan te stellen voor de werken op grondgebied Damme. Die aanbesteding wordt deels gefinancierd met Europese middelen in het kader van Connecting Europe Facility (CEF). Ook de procedure voor grondverwervingen is lopende. Indien alles vlot verloopt, zullen de nutswerken na de zomer van start kunnen gaan”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Op dit stuk staan verschillende ingrepen gepland:

  • De N49 wordt helemaal omgebouwd tot een autosnelweg, zodat de weg geschikt is voor een snelheid van 120 km/u. 
  • Aanleg parallelweg: tussen de Lapscheurestraat en de Hoornstraat werd in het verleden al een parallelweg aangelegd naast de N49. Die parallelweg wordt doorgetrokken tot aan het Leopoldkanaal. 
  • Ter hoogte van de Waterpolder komt een tunnel voor alle verkeer (zowel fietsers als auto’s) onder de N49.
  • Aan de Verloren Kreek komt een ecopassage onder de N49. 

Voor het tweede deelproject (vanaf het Leopoldkanaal in Damme tot aan de Vakebuurtstraat (t.h.v. Bomberna) in Maldegem) werd op 24 februari 2023 de omgevingsvergunning aangevraagd. De huidige planning voorziet om dit dossier in 2024 aan te besteden. Ook dit project wordt meegefinancierd door Europa.  

Meer weten?

Actuele informatie over het project vindt u op wegenenverkeer.be/damme.