Overslaan en naar de inhoud gaan

Agentschap Wegen en Verkeer lanceert grote digitale bevraging over de toekomst van 5 kruispunten op de A12

Agentschap Wegen en Verkeer lanceert grote digitale bevraging over de toekomst van 5 kruispunten op de A12

Het Agentschap Wegen en Verkeer voert een grondige studie naar de herinrichting van 5 kruispunten op de A12 in Aartselaar en Wilrijk. Van 16 februari tot en met 18 maart kunnen bezoekers, bedrijven, passanten en geïnteresseerden uit de ruime omgeving deelnemen aan een digitale bevraging. “We peilen naar voorkeuren en prioriteiten voor de inrichting van de 5 kruispunten en de tussenliggende wegenis op de A12 en de N177", zegt Elisabeth Thoen, woordvoerster van AWV Antwerpen. “Daarnaast kan iedereen ideeën en aandachtspunten prikken op onze digitale kaart.” Zo krijgt de onderzoekploeg van team A12 een goed beeld op alle mogelijke inrichtingsvarianten en op de bekommernissen van de ruime omgeving. Hiermee houden ze de scope van het milieueffectenonderzoek van bij de start voldoende ruim.

Om welke kruispunten gaat het?
Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters maakt 3 miljoen euro vrij voor een grondige studie over de herinrichting van 5 zwarte kruispunten op de A12.

  • Terbekehofdreef x Atomiumlaan
  • Cleydaellaan x Kontichsesteenweg
  • Helststraat x Guido Gezellestraat
  • Vluchtenburgstraat x Leugstraat
  • Bist x Langlaarsteenweg

Hiervoor doet het Agentschap Wegen en Verkeer een beroep op het studieconsortium team A12. Team A12 onderzoekt in overleg met de betrokken gemeenten en partners hoe deze kruispunten en de tussenliggende wegenis er kunnen uitzien. Speciale aandacht gaat naar voorzieningen en verbindingen voor voetgangers en fietsers. Die moeten vlot, veilig en comfortabel georganiseerd worden.

In dit onderzoek worden alle mogelijke varianten voor deze 5 kruispunten onder de loep genomen.
 
Hoe deelnemen aan de digitale bevraging?
De bewoners, bedrijven, bezoekers en passanten uit de ruime omgeving kennen de A12 als geen ander. Als ervaringsdeskundigen kunnen ze een waardevolle inbreng leveren via de digitale bevraging. Deelnemen kan tot en met 18 maart via de website www.wegenenverkeer.be/A12.
 
Op de ‘Denk mee’-pagina polsen de onderzoekers eerst naar het verplaatsingsprofiel van de deelnemers en de voorkeuren voor de inrichting van de A12, de N177 en de verschillende kruispunten. Daarna kunnen de deelnemers ideeën en aandachtspunten op de kaart prikken. “Zo krijgen de onderzoekers een goed beeld van wat leeft bij de gebruikers en omwonenden van de A12/N177. We hopen dan ook op een grote respons", zegt Elisabeth Thoen, woordvoerster van AWV.
 
Hoe gaat het verder?
Het onderzoeks- en het participatietraject resulteert in een variantenstudie. De varianten voor de herinrichting van de kruispunten op de A12 en de tussenliggende wegenis worden onderling afgewogen in het milieueffectenrapport, de zogenaamde project-MER. Uit dit rapport kiest de projectstuurgroep uiteindelijk een voorkeursoplossing. Van deze voorkeursvariant wordt een voorontwerp opgemaakt.
 
Op de hoogte blijven?
Deze week vinden alle inwoners van Aartselaar en Wilrijk een folder met meer uitleg in de bus.

In de komende maanden staan nog inspraakinitiatieven op stapel. AWV plaatst steeds de recentste informatie op www.wegenenverkeer.be/A12. Wie dit wenst, kan zich op deze website ook abonneren op de digitale nieuwsbrief.