Overslaan en naar de inhoud gaan

Agentschap Wegen en Verkeer in de prijzen op Belgian Construction Awards

Agentschap Wegen en Verkeer in de prijzen op Belgian Construction Awards

Op de Belgian Construction Awards, een initiatief van tijdschriften Bouwkroniek en La Chronique, kaapte het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de eerste plaats weg in de categorie ‘Communication’ voor het participatietraject A12, uitgerold in samenwerking met Team A12. De projecten ‘Ringpark Zuid’ en ‘Uitrol intelligente verkeersregelinstallaties Mobilidata’ behaalden beide een mooie tweede plaats. Een laatste project, BIM-data, werd bekroond met een bronzen award. AWV is trots op deze mooie erkenningen voor het werk dat tot nu toe geleverd werd. 

Goud voor Team A12

De Communication Award bekroont een team dat op de meest effectieve wijze communicatie inzet om een product, dienst of prijs te promoten. In het geval van het A12-project gaat het over het intensieve communicatie- en participatietraject voor de herinrichting van vijf kruispunten op de A12/N177 in Aartselaar en Wilrijk-Zuid. Deze kruispunten volledig aanpakken en anders inrichten kan niet over één nacht ijs gaan. Inspraak van personen die er wonen en werken of vaak passeren, is van groot belang. Daarom is de erkenning voor dit project, met een Belgian Construction Award, ook zeer motiverend. 

De jury was lovend: “AWV en Team A12 zijn een voorbeeld voor de sector. Ze zetten al van bij de start ruim in op overleg en participatie bij het complexe infrastructuurproject. Het creëren van draagvlak voor zulke projecten kunnen we alleen maar toejuichen.”

Zilver en brons met BIM Infrastructure Award, Innovation Project & Process/IT Award

Het project ‘Ringpark Zuid’ van AWV en Stad Antwerpen werd nummer twee in de categorie BIM Infrastructure Award. Die prijs gaat naar een BIM-infrastructuurproject dat gerealiseerd werd in de Benelux. BIM staat voor ‘Building Information Modelling’, waarbij een project uitgebouwd wordt aan de hand van digitale bouwmodellen. Voor het ontwerp van Ringpark Zuid werken AWV en het ontwerpteam met een BIM-model dat dan een virtuele weergave vormt van het bouwwerk.

De Innovation Project Award wordt uitgereikt aan een vernieuwend project. Het project ‘Uitrol Intelligente Verkeersregelinstallaties Mobilidata’ werd als lichtend voorbeeld bekroond met een mooie tweede plaats door de future-proof, smart en duurzame innovatieve digitalisering van infrastructuur.  

Bij de Innovation - Process/IT Award blonk het ‘BIM-data aanleveringsportaal DAVIE’ uit als een innovatief proces of technologische ontwikkeling in de bouwsector. DAVIE wordt beschikbaar gesteld aan de sector als BIM-dataportaal voor Data Acceptatie, Validatie en Informatie Extractie, en maakt het mogelijk data conform de OTL-datastandaard (ObjectTypenBibliotheek) uit te wisselen en terug beschikbaar te stellen aan alle opdrachtnemers. Het is een mooi voorbeeld van hoe co-creatie, informatiedoorstroming en een efficiënt hergebruik van data de infrastructuursector vooruit kan helpen! Het levert een derde plaats op bij de tweede editie van de Belgian Construction Awards.

MEER INFO OVER DE PROJECTEN

Projectomschrijving A12 en nieuwe bevraging

AWV wil vijf onoverzichtelijke en drukke kruispunten op de A12 in Aartselaar en Wilrijk-Zuid herinrichten. Team A12 - bestaande uit studiebureaus SBE, Antea, TML en communicatiebureau DenS - startte de onderzoeksopdracht hiervoor op in november 2020. In 2021 werden de eerste inspraakrondes georganiseerd. Team A12 verzamelde ideeën van omwonenden, bedrijven, bezoekers en passanten van het projectgebied nog voor het onderzoek startte. Ruim 2000 personen namen deel aan de eerste bevraging ‘Prik jouw ideeën op onze kaart’. Hieruit werden vier alternatieven voor een mogelijke oplossing gedestilleerd waarbij het projectgebied gedeeltelijk of volledig ondertunneld wordt. Deze varianten worden aan een grondig milieueffectenonderzoek onderworpen. Ondertussen onderzoekt Team A12 ook hoe het tunneldak ingericht kan worden. Hiervoor lanceerden ze in februari 2022 een nieuwe uitgebreide bevraging om te peilen naar de wensen van de ruime bevolking. Opnieuw een schot in de roos met meer dan 1900 deelnemers. De resultaten hiervan worden momenteel nog zorgvuldig onderzocht. Van zodra de volledige analyse finaal is, communiceert AWV hierover.

Ringpark Zuid

AWV en Stad Antwerpen zetten bij het project Ringpark Zuid in op o.a. meer ruimte voor groen en een veiligere verkeersinfrastructuur door een herinrichting van de verkeersknoop en de verlenging van de Jan De Vostunnel. Het project maakt deel uit van ‘De Grote Verbinding’ (https://www.degroteverbinding.be/nl). Door de complexiteit van het project en de interactie met de andere (deel)projecten rond de Antwerpse Ring is een duidelijke visualisatie, communicatie en vlotte uitvoering van de voorziene werken uitermate belangrijk en wordt al van bij het begin sterk gefocust op het gebruik van BIM.

Uitrol Intelligente Verkeersregelinstallaties Mobilidata en BIM

Het programma Mobilidata heeft als doelstelling om het verkeer duurzamer en veiliger te maken en de doorstroming te verbeteren door de inzet van digitalisering. Een groot onderdeel hiervan is het uitrollen van intelligente verkeerslichten. Deze verkeerslichten worden gekoppeld aan het internet en maken het mogelijk om bi-directioneel te communiceren met verkeersdeelnemers en zo de verkeerscyclus te optimaliseren voor diverse weggebruikers. Er werd tevens voorzien om BIM-gericht werken te faciliteren en zo OTL-conforme data te verzamelen over de gebouwde infrastructuurobjecten. Zo zorgen we ervoor dat beide innovatieprogramma’s binnen AWV (Mobilidata en het BIM-programma) elkaar versterken.

BIM data aanleveren via DAVIE

Het nieuwe data-aanleveringsportaal (DAVIE) is de centrale toegangspoort voor alle opdrachtnemers, in alle BIM-projecten, voor het uitwisselen van OTL-conforme BIM-informatie. De OTL (ObjectTypenBibliotheek) is de uniforme digitale taal om data voor infrastructuurwerken uit te wisselen. Via dit portaal zal een opdrachtnemer in een BIM-project niet alleen zijn OTL-conforme data kunnen aanleveren, maar ook de reeds bestaande data die relevant is voor zijn project kunnen downloaden om daar verder op te werken.