Overslaan en naar de inhoud gaan

Afrit met tonnagebeperking van Antwerpse ring wordt versmald naar één rijstrook

Afrit met tonnagebeperking van Antwerpse ring wordt versmald naar één rijstrook

In februari van dit jaar voerde het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) een tonnagebeperking in op de afrit Het Zuid (5a) van de Antwerpse ring (R1) richting Gent. Dat is de aansluiting van de ring naar de Bolivartunnel/Singel (R10). Sindsdien mag vrachtverkeer boven 3,5 ton de afrit niet langer gebruiken. Deze voorzorgsmaatregel nam AWV om verdere schade aan een brug op de afrit te voorkomen. Vanaf donderdagnacht wordt bijkomend ook de huidige capaciteit van de afrit teruggebracht van twee rijstroken naar één. In het voorjaar van 2024 voorziet AWV de aanleg van een bypass zodat verkeer de afrit opnieuw kan gebruiken zonder beperkende maatregelen.

Op de afrit Het Zuid (5a) van de Antwerpse ring richting Gent bevindt zich een brug die over de nabijgelegen spoorlijn loopt. Omdat bij inspecties schade was vastgesteld aan de brugliggers werd in februari uit voorzorg een tonnagebeperking ingevoerd op de afrit. Zwaar verkeer boven 3,5 ton mag sindsdien de afrit niet langer gebruiken en volgt een lokale omleiding.

Om de brug nog beter te beschermen tegen de belasting van het dagelijkse verkeer, wordt vanaf donderdagnacht ook de capaciteit van de afrit aangepast. Vanaf de aansluiting met de ring tot net voorbij de brug moet het verkeer straks over één rijstrook in plaats van twee rijden. De nieuwe verkeerssituatie wordt duidelijk gemaakt door het aanbrengen van nieuwe wegmarkeringen op de afrit. Dat gebeurt onder voorbehoud van de weersomstandigheden tijdens de nacht van donderdag 16 op vrijdag 17 november. Tussen 22.00 uur en 05.00 uur is de afrit dan afgesloten voor alle verkeer. Verkeer dat de afrit wil nemen, kan de bestaande omleiding voor zwaar verkeer (+3,5t) volgen die richting de Kolonel Silvertopstraat leidt.

Op de afrit geldt een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur die wordt aangegeven met borden langs de weg. De naleving van deze snelheidsbeperking zal extra worden gecontroleerd door de plaatsing van een mobiele snelheidscamera langs de afrit.

Aanleg bypass in voorjaar 2024

Voor de brug zijn geen renovatieplannen voorzien omdat deze op termijn sowieso plaats maakt voor het project Ringpark Zuid. Wel werkt AWV aan een structurele oplossing om de afrit opnieuw in gebruik te kunnen nemen zonder beperkende maatregelen voor het verkeer. Daartoe wordt een bypass of doorsteek aangelegd die rechtstreeks zal aantakken op de verbinding van de A112 naar de Bolivartunnel/afrit Singel. De voorbereidingen van deze werken, waarbij een nieuw stukje snelwegverharding wordt aangelegd, zijn volop bezig. De omgevingsvergunning is intussen verkregen en de aanbestedingsprocedure is momenteel lopende. De werken staan gepland voor het voorjaar van 2024 en zullen ongeveer zes weken in beslag nemen. 

Weersgevoelig

Markeringswerken zijn zeer weersgevoelig en kunnen alleen plaatsvinden bij droog weer. Indien de weersomstandigheden het niet toelaten, worden de werken uitgesteld. De meest actuele info is steeds beschikbaar op www.wegenenverkeer.be/antwerpen.