Overslaan en naar de inhoud gaan

Aansluiting Smesstraat op N16 in Temse afgesloten vanaf 19 juni

Aansluiting Smesstraat op N16 in Temse afgesloten vanaf 19 juni

N16 / TEMSE

Het Agentschap Wegen en Verkeer zal vanaf 17 juni de verkeerssituatie van twee zijstraten van de N16 in Temse aanpassen. De SG Boereboomstraat die eerder werd afgesloten, wordt in één richting opengesteld. De aansluiting van de Smesstraat zal dan weer afgesloten worden. De maatregelen zijn het gevolg van een  evaluatie van de verkeerssituatie op en rond het kruispunt en moeten de veiligheid verhogen en tegelijk tegemoet komen aan de vraag van de gemeente en de bewoners. De maatregelen werden al eerder besloten maar vanaf 17 juni worden ze nu ook op het terrein ingevoerd. De werken duren ongeveer één week en gaan gepaard met beperkte verkeershinder.

Aansluitingen gewestweg aangepast

Na de heraanleg van het kruispunt N16/Hoogkamerstraat vorig jaar werden ook de aansluitingen van de S-G Boereboomstraat en de Laagstraat afgesloten van de N16. Na evaluatie van deze maatregelen en de verkeerssituatie op en rond het kruispunt heeft het Agentschap Wegen en Verkeer na overleg met de gemeente Temse besloten om bij te sturen. 

  • De S-G Boereboomstraat wordt in één richting terug opengesteld. Verkeer (-3,5 ton) mag terug de S-G Boereboomstraat inrijden. Vanuit de Boereboomstraat de N16 oprijden blijft verboden.

  • De rechtstreekse doorsteek van de N16 naar de Smesstraat wordt afgesloten.

  • De Laagstraat, die als alternatieve toegang gold voor de bedrijvenzone blijft afgesloten.

Aanpassingen

Tegelijk met deze maatregelen worden een aantal ingrepen voorzien om de doorstroming en toegankelijkheid te handhaven. Om de bedrijven en bewoners in de Smesstraat voldoende toegankelijk te houden worden nog een aantal aanpassingen doorgevoerd aan de aansluiting van de Smesstraat met de Hoogkamerstraat. 

  • Een bijkomend verkeerslicht moet ervoor zorgen dat verkeer komende uit de Smesstraat vlot het kruispunt kan oprijden en niet moet wachten tot verkeer uit de Hoogkamerstraat ruimte laat. Dat verkeerslicht is intussen al geplaatst. 
  • De aansluiting van de Smesstraat op de Hoogkamerstraat wordt aangepast en ruimer gemaakt zodat verkeer vlotter kan indraaien vanaf het kruispunt.

Omdat de Laagstraat afgesloten blijft is het belangrijk dat de doorstroming naar de bedrijvenzone via het kruispunt vlot genoeg verloopt. Nu is de bypass tijdens drukke momenten niet altijd bruikbaar omdat de wachtrij richting Sint-Niklaas te lang is. Daarom heeft AWV de lichtenregeling op het kruispunt aangepast zodat deze richting langer groen krijgt en verkeer richting bedrijvenzone de bypass meer en sneller kan gebruiken.

Invoering week 17 juni

Aan de Smesstraat zal de aansluiting verruimd worden, wordt een schrikstrook in beton aangelegd en de markeringen aangepast. De werken starten op 17 juni en zullen enkele dagen duren. De nieuw aangelegde schrikstrook in beton blijft daarna nog minimum 1 week langer afgesloten voor de uitharding van de betonverharding. Tijdens de werken is hinder voor fietsers beperkt. Gemotoriseerd verkeer zal de Smesstraat steeds kunnen uitrijden maar niet meer kunnen inrijden vanaf de verkeerslichten in de Hoogkamerstraat. Dat verkeer moet de volgende route volgen:

  • Vanuit het centrum/industriezone TTS/de richting van Bornem: via N16 richting E17, op het complex keren en vanaf de N16 de huidige doorsteek naar de Smesstraat nemen. 

  • Vanuit Sint-Niklaas: men neemt de huidige doorsteek Smesstraat vanaf de N16. 

Onder voorbehoud van weersomstandigheden en een vlot verloop van de werken wordt vanaf 19 juni eerst de S-G Boerenboomstraat opengesteld en daarna de rechtstreekse aansluiting van de Smesstraat afgesloten. Tijdens de werken voor de afsluiting van de Smesstraat rijdt verkeer op N16 richting A12 over 1 rijstrook. De rechterrijstrook wordt plaatselijk ingenomen door een mobiele werf tussen 9u en 16u. Voor de fietsers is er beperkte hinder maar wel steeds doorgang. Deze werken duren 1 werkdag.