Overslaan en naar de inhoud gaan

Aansluiting nieuwe rotonde in Laakdal met op- en afrit Geel-Oost

Aansluiting nieuwe rotonde in Laakdal met op- en afrit Geel-Oost

Het Agentschap Wegen en Verkeer werkt aan de vernieuwing van het kruispunt van de Nieuwe Baan (N174) met de op- en afritten naar de E313 ‘Geel-Oost’ in Laakdal. Sinds begin februari is de nieuwe rotonde naast de op- en afrit Geel-Oost in gebruik. Ook de aanleg van het dubbelrichtingsfietspad langs de N174 tussen de nieuwe rotonde en de Triangel is bijna afgerond. Dat betekent dat de aannemer vanaf maandag 14 maart kan starten met de aansluiting van de op- en afrit Geel-Oost van de E313 - richting Hasselt - op de rotonde. Daardoor zullen afrit 24 Geel-Oost komende van Antwerpen en oprit 24 Geel-Oost richting Hasselt twee weken afgesloten zijn.

De werken voor de vernieuwing van het kruispunt van de Nieuwe Baan (N174) zijn in volle gang. Het Agentschap Wegen en Verkeer maakt deze plek vlotter en veiliger voor alle weggebruikers, inclusief een verhoging van het rijcomfort voor fietsers. Zij zullen de op- en afrit immers niet meer moeten kruisen. Nu de twee gevaarlijke kruispunten verleden tijd zijn en ze samengevoegd werden tot één overzichtelijke rotonde, kan een volgende fase van de werken van start gaan.
 

Nieuwe fase van de werken - omleiding via op- en afrit Geel-West

Vanaf maandag 14 maart start de aannemer met de aansluiting van de op- en afrit Geel-Oost op de rotonde. Gedurende twee weken zal het verkeer van en naar de snelweg richting Hasselt omrijden via de parallelweg langs de E313, Bell-Telephonelaan, Janssen-Pharmaceuticalaan en Amocolaan, en de op- en afrit Geel-West.

Het project in een notendop

De twee kruispunten met de Heikantstraat met de op- en afrit van de E313 werden vervangen door één nieuwe dubbelstrooksrotonde, zodat de doorstroming van het verkeer vlotter en veiliger kan verlopen. Verder werkt Wegen en Verkeer aan het breed, vrijliggend dubbelrichtingsfietspad langs de N174 van net voor de nieuwe rotonde tot aan de ‘Triangel’ (kruispunt N174-Steenweg op Meerhout-Hezemeer). Zo verhoogt ook de veiligheid van en het rijcomfort voor fietsers opmerkelijk. Tot slot wil AWV met de aanleg van een nieuwe carpoolparking met 74 parkeerplaatsen en fietsenstalling (ten zuiden van de rotonde) carpoolen aantrekkelijker maken en het aantal auto’s op de (snel)wegen doen dalen.

Einde werken voorzien eind mei

Als alles vlot verloopt, volgt vanaf eind maart de aanleg van de carpoolparking (fase 4). In die fase zal er geen verkeershinder zijn. Vervolgens wordt in april, tijdens fase 5, de aansluiting aan de zuidelijke kant met de N174 gemaakt. Het doorgaand verkeer op de Nieuwe Baan passeert dan beurtelings door middel van tijdelijke verkeerslichten. In mei volgt nog de afwerking van het geheel, fase 6, waarbij de hinder beperkt blijft. Het Agentschap Wegen en Verkeer streeft ernaar om de werken af te ronden tegen eind mei.

Meer info 

Check www.wegenenverkeer.be/laakdal voor meer informatie over de fasering van de werken en de verkeershinder per fase. Geïnteresseerden kunnen zich via de site ook abonneren op een digitale nieuwsbrief over de werken.